Tomasso1983 Opublikowano 15 Marca 2017 #1 Opublikowano 15 Marca 2017 Mam pytanie do Was szanowni koledzy trochę nie na temat w tym poście, ale jest on najbardziej aktywny i zależy mi na czasie. Mam problem z instalacją w nowym domu na nowym piecu ddu 20kw. Mam zamontowany zawór 3-d na zasilanie na grzejniki, drugi 3-d na podłogówkę( z ochroną temp. do 43*c). Do kazdego układu oddzielna pompa za zaworem. Problem jest z niską temp. powrotu w granicach 35-43*C, przy zadanej na kotle 65*C. i poszarpanym wykresem, gdzie piec ma odchyłki od 44*C do 70*c. Od roku walczę z tą instalacją. Przeczytałem kilkanaście for i setki wpisów, mnóstwo schematów przeanalizowałem i porównywałem do mojej instalacji. Na początek spróbowałem cwu ustawić tak żeby pompa pracowała cały czas. Skutek mizerny bo woda z powrotu cwu zamiast iść do kotła to jakoś poszła na zawór 3-d i na zasilanie grzejników. (Instalator jak zakładał ten zawór twierdził , że będzie dobrze bo jak pompa c.o. będzie pracować to będzie brała wodę z zasilania kotła i część z powrotu, w zależności jak ręcznie ustawię sobie zawór tak zmiesza wodę). Efekt jest taki, że na grzejniki szła woda b.gorąca a powrót nadal zimny. Dodam, że w domu głównie grzeję podłogówką, a grzejniki (są termostaty) mam ustawione na 45sek. pracy co 15 minut- inaczej była by sauna w domu. Czytając wpisy i schematy z forum, jestem za tym, żeby założyć zawór 4-d na zasilanie c.o. i podłogówki ( zastanawiam się nad cwu, czy też ma przechodzić przez ten zawór, czy na oddzielnym obiegu) i dalej na podłogówce zostawić zawór 3-d, bo i tak na podłogę nie puszczam więcej jak 35*C. Dodam kilka zdjęć mojej kotłowni, żeby to wszystko zobrazować. I poproszę o poradę.
kucharz214 Opublikowano 15 Marca 2017 #2 Opublikowano 15 Marca 2017 Rozwiazanie.Jakie ja mam u siebie. Różnica tylko taka że nie mam zaworu 3d na grzejniki. Jak masz termostaty w grzejnikach to je ustaw na optymalna temp. pomieszczenia. Zawór 3d na grzejniki otwierasz na max. Pompa ma pracować cały czas. Robisz bypass czyli łączysz zasilanie z powrotem. Oczywiście za zaworem CO.Ja mam na rozdzielaczu zamiast jednego grzejnika połączone zasilanie z powrotem. Jak nie masz miejsca a masz kraniki spustowe to kawałek węża samochodowego i 2 cybanty i tez jest ok. Takie rozwiązanie daje bardzo małą różnicę pomiędzy zasilaniem a powrotem nawet w największe mrozy.
Gość mak Opublikowano 20 Marca 2017 #3 Opublikowano 20 Marca 2017 Nie masz ochrony powrotu i to jest cały problem. instalacja zbudowana jak do kotła gazowego gdzie niska temperatura powrotu nie ma znaczenia. Potrzebny jest Ci zawór 3D pracujący w funkcji ochrony powrotu albo 4D. Poza tym to wydaje się że instalator nawet nie wziął do ręki instrukcji kotła gdzie wszystko jest dość dobrze opisane
Bolczaczko Opublikowano 20 Marca 2017 #4 Opublikowano 20 Marca 2017 Potrzebny zawór termostatyczny stało temperaturowy, z temp np 55'c
Gość Digitrax Opublikowano 20 Marca 2017 #5 Opublikowano 20 Marca 2017 Lub pompa kotłowa, która będzie "mielić" wodę pomiędzy wyjście a powrotem kotła. Stosując zawór stało temperaturowy trzeba by dodatkowo doinstalować sprzęgło, ponieważ są dwa obiegi ogrzewania za kotłem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.