pion Opublikowano 16 Marca 2017 #1 Opublikowano 16 Marca 2017 Witam. Mam problem z ustawieniami dotyczącymi spalania. Piec na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym. Piec 25 kw firmy Landzberg. Sterownik ecomax 800. Ewidentnie spalanie odbywa się zbyt nisko. Tworzą się "kalafiory" i nie spala się w pełni ekogroszek. W piecu wymieniany był ślimak, później też retorta i od tego czasu wystąpił mój problem. Uszczelniałem ponownie "talerz" na którym leży retorta. Kombinuje z ustawieniami w sterowniku, regulacją zasłony na wentylatorze i nic. Ustawienia na sterowniku:moc nadmuchu 20%czas podawania praca 11 s.czas przerwy podawania praca 62 s.czas przerwy podawania nadzór 5 minczas podawana nadzór 7 s.Pomożecie
karoka65 Opublikowano 16 Marca 2017 #2 Opublikowano 16 Marca 2017 A przy zmianie tych podzespołów nie było zmiany paliwa?
pion Opublikowano 17 Marca 2017 Autor #3 Opublikowano 17 Marca 2017 Witam. Nie cały czas palę tym samym. Workowany ekogroszek ekoret
markuz Opublikowano 17 Marca 2017 #4 Opublikowano 17 Marca 2017 może ta śruba co Ci wymienili ma mniejszy skok przez co mniej podaje i wystarczyło by teraz zwiększyć czas podawania .
pion Opublikowano 17 Marca 2017 Autor #5 Opublikowano 17 Marca 2017 Śruba raczej taka sama, po za tym po jej wymianie było ok. Z czasami podawania jak już pisałem też kombinowałem. A te ustawienia podane przeze mnie są ok? Ma ktoś piec i sterownik, by to porównać? Z góry dzięki za podpowiedzi
Gość robin60 Opublikowano 20 Marca 2017 #6 Opublikowano 20 Marca 2017 Raczej tam sama robi kolosalną różnicę. Tak więc proszę o konkret albo , albo. Wymienione części jakie dokonałeś to oryginały czy jakieś zamienniki. Pracuje w fuzzy czy standard. Jak w fuzzy masz możliwość korekty ustawień nadmuchu, podawania ekogroszku. Jak pamiętam to zacznij od takich ustawień. Praca Nadmuch 25 % przysłona na wentylatorze otwarta na maxa czas podawania 11 s przerwa podawania 130 s Nadzór czas podawania 8-9 s przerwa 15 minut przedmuch 12 s co 15 minut 30 %
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.