bajabongo10 Opublikowano 12 Marca 2017 #1 Opublikowano 12 Marca 2017 Witam kolegów mój wujaszek poprosił mnie o pomoc przy wyborze kotła do nowego domu o powierzchni urzytkowej130m2 wybiłem mu z głowy już kilka pomysłów z doborem kotła np:21kw jak doradzał fachowiec doszliśmy do jakiejś w miarę normalnej mocy 15kw trochę więcej mocy z powodu kotłowni, która jest w budynku gospodarczym ok.8m od domu i rury są poprowadzone ok.1m pod ziemią. Wybiłem mu tez z głowy zakupy kotła na Alledrogo mało znanych producentów po ok.5 tyś. Z kilku znanych i godnych polecenia kotłów wybrał Defro i pytanie do was, który z kotłów ze stajni Defro mogli byście polecić?? dobry palnik zęby sobie dobrze radził z eko groszkiem jak i z miałem i z dobrym sterownikiem..
audilhr Opublikowano 12 Marca 2017 #2 Opublikowano 12 Marca 2017 Zkontaktuj sie z kolega SUSPENSER on sprzedaje bardzo dobre kotly jak rbr ekouniwersal lub skam z fajnym nowym palnikiem sv-200 w dobrej cenie z dobrymi sterownikami
bajabongo10 Opublikowano 12 Marca 2017 Autor #3 Opublikowano 12 Marca 2017 kolegę SUSPENSER znam z forum i kolegę Karoka65 też sam u niego kupiłem kocioł RBR tyle że teraz chodzi konkretnie o moc 15kw i kocioł DERFO ani skam ani rbr nie ma tej mocy bo albo jest 12kw albo 17 kw.A wujek jest zdecydowany na Defro
Maciek92 Opublikowano 12 Marca 2017 #4 Opublikowano 12 Marca 2017 IMHO jeśli wujek nie jest namiętnym użytkownikiem for internetowych i jedyne co będzie robił w tym kotle to czyścił, dosypywał paliwa i po prostu palił to postawiłbym na EKR 14 kW. Chyba najtańszy i najprostszy z podajnikowców Defro, względnie mały, sterownik z obsługą 2 pomp i prosty jak budowa cepa, ruszt żeliwny. Zasobnik trochę mały, bo raptem ok. 90 kg, ale na upartego można zamówić większy za dopłatą. Z drugiej strony, 90 kg to też nie jest jakoś strasznie malutko biorąc pod uwagę moc kotła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.