krystian39 Opublikowano 2 Marca 2017 #1 Opublikowano 2 Marca 2017 Witam!Mam problem z instalacja. Przedwczoraj po powrocie z urlopu (temperatura w domu ok. 6 stopni) napalilem w kotle. Na poczatku nie było problemów woda była w obiegu. Zostawiłem kocioł na 40min i zagotowała mi sie woda w kotle do takiej temperatury, ze zniszczeniu uległa pompa. Pompa miala wysokosc unoszenia 4m. Naprawilem instalacje i wymienilem pompe na nowa o wys. unoszenia 6m. Po pierwszym rozpaleniu w kotle tak jak poprzednio woda na poczatku była w obiegu lecz znów po 40 min sie zagotowała. Co moze byc tego przyczyna? Dodam, ze przy wymianie pompy sprawdzilem czy w instalacji nic nie zostało i rury były czyste . Zamieszczam schemat instalacji. Z góry dziekuje za odpowiedzi. Wczesniej nie mialem wiekszych problem choć czasem pompa sie zapowietrzała.
ogleniu Opublikowano 2 Marca 2017 #2 Opublikowano 2 Marca 2017 Nic nie zamarzło tam? Grzejniki były cieple? Bojler był ciepły? Rura powrotna była ciepla?
krystian39 Opublikowano 2 Marca 2017 Autor #3 Opublikowano 2 Marca 2017 Zawór od bojlera byl zamkniety. Grzejniki i rura powrotna byly cieple.
gersik Opublikowano 3 Marca 2017 #4 Opublikowano 3 Marca 2017 Wstawienie mocniejszej pompy to błąd. Źle podpięte naczynie i pompa wywala wodę przez przewał.
Gość mak Opublikowano 3 Marca 2017 #5 Opublikowano 3 Marca 2017 Na pewno wszystko narysowałeś? Nie ma tam czasem zaworu różnicowego? Jak zauważył kol "gersik" sposób montażu naczynia jest błędny, a właściwie albo naczynia albo miejsca montażu pompy. Zastanawiające jest dlaczego problem wystąpił po dłuższym postoju. A swoją drogą przerób tą instalację bo to co masz zrobione jest dość archaicznym sposobem budowy instalacji CO ( brak ochrony powrotu, brak pompy na podgrzewacz, błędnie podłączone naczynie...)
krystian39 Opublikowano 3 Marca 2017 Autor #6 Opublikowano 3 Marca 2017 Ta instalacja miała byc tylko tymczasowa, ale jak wszystko pracowało to nic nie zmieniałem. Na rysunku wszystko narysowałem nie mam zaworu różnicowego. Teraz chce ja przerobic, zeby byc spokojnym. Czy taka budowa instalacji bedzie dobra? Nie chce dodawac drugiej pompy do podgrzewacza, bo instalacja nie ma duzej objetosci i przy podgrzewaniu najczesciej zamykam zasilanie grzejnikow.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.