Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Małego Mieszkania Gazem

Ds3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jakiś czas temu zakupiłem małe mieszkanie o łącznej powierzchni 36m2. Dotychczas mieszkanie było ogrzewane za pomocą pieca kaflowego. Chciałbym ogrzewać mieszkanie za pomocą pieca gazowego dwufunkcyjnego. Mam już zgodę od kominiarza oraz wspólnoty. Piec ma być z komorą zamkniętą i umieszczony w kuchni. Powietrze do pieca ma być pobierane z zewnątrz budynku - ściany zewnętrznej kuchni. 

Do pieca jak i części instalacji przysługuje mi dofinansowanie 50% kosztów i max. 6000zł. 

Pozwolę sobie zacytować część regulaminu, która mnie obejmuje:

1. W przypadku inwestycji, o których mowa w § 1 ust. 1 pkt 1 lit. a), d), e), f), za koszt kwalifikowany uznaje się koszt wykonania przyłącza gazowego, zakupu wraz z montażem nowego źródła ciepła z niezbędną armaturą tj. czopucha, wkładu kominowego (wyłącznie dla kotłów gazowych), pompy wymaganej do prawidłowego obiegu i funkcjonowania instalacji c.o., zaworów, zespołów rurowych, izolacji rurociągów, naczynia zbiorczego oraz innego osprzętu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania źródła ciepła. Za koszt kwalifikowany uznaje się również koszt wykonania wewnętrznej instalacji c.o. (za wyjątkiem grzejników) w przypadku, kiedy budynek bądź lokal ogrzewany był przy wykorzystaniu pieców kaflowych.

Mój dylemat ogólnie polega na sposobie wyboru ogrzewania pomiędzy ogrzewaniem podłogowym, a zwykłym kaloryferowym. Dużo kolegów chwali ogrzewanie podłogowe. Problem w tym, że chyba żadne z nich takiego ogrzewania nie posiada. Nie wiem czy w ogóle istniej możliwość montażu takiego ogrzewania w bloku. Nie wiem również jakiej grubości jest sama instalacja ogrzewania podłogowego.

Oryginalnie do ogrzewania mieszkania służy piec kaflowy, który ogrzewa jednocześnie dwa pokoje. Wydaje mi się, że dwa kaloryfery na całe mieszkanie by wystarczyły. Jeden mógłby zostać umieszczony w głównym pokoju, a drugi w łazience.  

Mieszkanie jest środkowe.

A wy cobyście doradzili? 

Z góry dziękuję!

Opublikowano

W bloku/kamienicy jedyne o czym mozesz myslec to systemy renowacyjne (zestawy plyt aluminiowych z przygotowanymi kanalami na rury). Na to zaklada sie od razu docelowa podloge. Musialbys sobie przekalkulowac, bo moze sie okazac, ze nie wyjdzie to duzo drozej niz grzejniki a jednak ogrzewanie podlogowe jest przyjemniejsze w odbiorze.

Z drugiej strony, pierwsze co musialbys zrobic to okreslic zapotrzebowanie cieplne mieszkania. Dopiero potem mozna sie zastanowoc na sposobem grzania.

Nie bede ukrywal, ze ten sposob montazu ogrzewania podlogowego to lekka fanaberia i systemy te sprzedaja sie raczej na zachodzie. Ale co kto lubi :-).

Opublikowano

Poczytałem trochę na temat tego typu ogrzewania. Opinie są różne. Wydaje mi się, że mimo wszystko jest to drogi system. Sama płyta o powierzchni 0.5m2 firmy Danfoss to wydatek rzędu 105zł. Obawiam się, że montując ten rodzaj ogrzewania będę po prostu ogrzewał sąsiada mieszkającego pode mną ;)

Chyba jednak zostanę przy standardowych kaloryferach. 

Zapytam jeszcze firmę, która będzie mi montować piec z resztą osprzętu. 

Zapytam jeszcze z ciekawości. Czy do montażu ogrzewania w mieszkaniu potrzebny jest mi architekt?

Dzięki za odpowiedź!

Opublikowano

Według regulaminu i tak muszę udać się do wydziału architektury w UM ;P Dzisiaj doczytałem ;)

Także chyba jednak będzie potrzebny ;)

Jeszcze mam jedno pytanko. Zapomniałem go wcześniej zadać, a odpowiedź na nie nie daje mi spokoju.

Załóżmy, że mam ogrzewanie oparte na kaloryferach. Posiadam w pokoju sterownik, który współpracuje z piecem gazowym. Czy na kaloryferze, który znajduje się w pokoju ze sterownikiem umieszcza się również głowicę termobimetalową? Czy po prostu zwykłe zawory, które pozwalają na wymianę kaloryfera?

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.