Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Której Firmy Zaworu Kupić ? Ferro, Armatura, Arco ?

marcom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam prośbę, bo chce wydać okrągłą sumkę na zabawki do kotłowni i nie chce kupić byle czego.

Wszyscy klną na Diamond, więc dam sobie spokój, żeby później nie słuchać....

Za to Ferro jest wszędzie, ale też raczej nie ma super opinii.

W tej samej cenie, albo trochę drożej kupie Armaturę. Nie lubię ich, bo kiedyś kupiłem ich grzejnik aluminiowy i strzelał w nocy jak się nagrzewał/studził tak, że chyba na dworze to było słychać. Oczywiście nie odpisali nawet na moją uwagę, że taki shit sprzedają i czy znają problem. No ale wszyscy to pewnie kupują i chwalą, tak mi się o uszy obiło. Może zawory robią dobre ?

No i została jakaś najdroższa firma, Arco, hiszpańska.

Jako laik kieruję się tym, że wyselekcjonowałem zawory 1" (tego będę miał najwięcej) na 25 barów, a nie tylko 16 i temp. min. 100 stopni, a nawet 120-150.

To musi być lepsze od zwykłego, a cenowo przepaści nie ma.

Ktoś coś doradzi ?

Pod kotłem kondensacyjnych chciałem dać zawory z rączką, a nie motylkiem, bo mnie krew zalewa jak muszę iść po kombinerki, żeby takim motylkiem po roku ruszyć. Robicie tak, czy wszyscy montują motylki, bo przyjdzie Pani i powie, że to ładniejsze ?

Jakoś pod kotłem raczej nie widuję tych z rączkami, a ja wyżej stawiam wygodę od estetyki...

Pozdrawiam,

Mariusz

Pozdrawiam,

Mariusz

Opublikowano

Serio, szczerze - jeden pies o ile nie montujesz zaworow marki krzak (sa takie jedne co to na Allegro sprzedaja, ze niby z nierdzewki). Arco jest super, bo ma super branding, ale dopoki zawor ma solidna raczke i dlawik to jest ok. Ja w domu rodzinnym mam mieszanke, od Hydrolandu przez Goshe po jakies badziewia z odzysku i wszystko dziala bez problemu dopoki pamieta sie o tym, zeby raz w miesiacu ruszyc wajcha.

Opublikowano

W domu jednorodzinnym zawory na ciśnienie 2,5 Mpa to przesada . W zupełności wystarczą na 1,0 MPa, a jak ktoś bogaty to 1,6 MPa będzie "full wypas". W handlu są dostępne i na 4,0 MPa ale to są dla przemysłu. Jakiej marki? Dla mnie ma to drugorzędne znaczenie, ja zawsze kupuję pełnoprzepływowe. Nazwy firm które wymieniłeś są popularne, w ciepłownictwie stosuje się też innych producentów np DZT, EFAR, Online, VALVEX........ Które kupić? Te które chcesz. Jakość jest podobna 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.