Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór Różnicy Ciśnień Od Strony Pierowotnej

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Od dłuższego czasu nurtuje mnie pytanie. Mianowicie chodzi o zawór różnicy ciśnień i przepływu montowanych na zasileniu z taką miedzianą rurką która idzie do powrotu z sieci. 

Jakie ma działanie ten zawór? Czemu musi być jakaś różnica ciśniena między zasileniem a powrotem sieci utrzymana? Czy wymiennik płytowy jakoś wpływa na ciśnienie?

Czy ciepłownia ma jakieś wymagania?

Opublikowano

Jest wymaganym elementem regulacji węzła cieplnego. Reguluje ciśnienie i przepływ czyli tak naprawdę pobieraną przez węzeł moc. Płacisz za moc zamówioną dlatego abyś nie brał mocy większej niż zamówiłeś stosuje się zawór, który jest plombowany żeby samodzielnie odbiorca nie zmieniał jego nastaw. Dlaczego musi być różnica ciśnienia? Chcesz mieć przepływ musi być różnica ciśnienia, a im większa różnica ciśnień tym większy przepływ.

Opublikowano

Chcesz mieć przepływ musi być różnica ciśnienia, a im większa różnica ciśnień tym większy przepływ.

Dzięki MAK. Mógłbyś doprecyzować te zjawisko?

Czyli regulacja tym zaworem (kręcenie pokrętłem) w rezultacie tak jakby zwiększało ilość przyznanej mocy w KW ciepła - dobrze prawie?

Sieć nie może manipulować tak na prawdę mocą, to ten ustawia np. 20kw ciepła na budynek tak? A w potencjale jest do 50kw ciepla?

Opublikowano

Masz podpisaną z dostawcą umowę na dostawę określonej mocy max.  i wnosisz opłatę za konkretną moc zamówioną. Nie wiem jak jest u twojego dostawcy ale przeważnie jest tak że to odbiorca określa ile chce mocy, a dostawca tą ilość dostarcza. Zawór różnicy ciśnień i przepływu jest własnością dostawcy i to dostawca może regulować nastawami zaworu, i absolutnie odradzam (!!!!!!!) samodzielną zmianę nastaw, bo to będzie kradzież i bezumowne korzystanie a za to można "słono zapłacić". Niestety tendencja jest taka, szczególnie ostatnio gdy zimy mamy dość łagodne zimy, że odbiorcy zaniżają moc zamówioną, i może się tak zdarzyć że przy bardzo niskich temperaturach mamy niedogrzane lokale. Nie można zamówić 20 kW jak mamy zapotrzebowanie na poziomie 50 kW, bo to będzie szukanie problemów.  Czyli radzę zamówić tyle mocy ile wynosi zapotrzebowanie budynku. Nie wiemy jakie jest zapotrzebowanie? To trzeba zlecić wykonanie audytu lub policzyć samemu (są dostępne darmowe programy i nie jest to wcale takie trudne).  Jak chcemy płacić mniej za moc zamówioną, to inwestujmy w termomodernizację to to obniża zapotrzebowanie.

Ps Nie bardzo wiem jak doprecyzować. Jak "zaświeci mi się lampka" albo gdzieś coś mądrego przeczytam to może coś dopiszę 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.