husky83 Opublikowano 8 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Wiosną chciałbym wziąć się za modernizację instalacji CO. Obecna jest - delikatnie mówiąc - bardzo uproszczona. Za bardzo. Do mojego pieca chcę dodać palnik na pellet ze sterownikiem (o czym wspominałem Tutaj). Z obecną instalacją nie jestem w stanie rozdzielić CWU od CO, a zależy mi na tym, aby latem grzać CWU pelletem a nie prądem.. O ile z wszystkim powyżej poziomu piwnicy nic nie zrobię (kaloryfery itd), o tyle w kotłowni jestem w stanie coś pozmieniać. Pierwszy problem - zbiornik wyrównawczy na jednej linii z kaloryferem. Pion odsunięty od pieca o jakieś 2m, ale to nie problem. Problemem jest to, że jest na 'głównej linii' zasilającej wszystkie kaloryfery, już za pompą. Kaloryfera nie odczepię, bo nie mam jak, ale muszę pomyśleć o ewentualnym odczepieniu tego pionu od tej właśnie 'głównej linii' i podpięciu bezpośrednio do pieca. No właśnie - bezpośrednio, czy za pompą? Jak to powinno poprawnie wyglądać - niestety przy założeniu, że ten kaloryfer, który jest na jednej linii z tym zbiornikiem ma grzać.. W grę wchodzi dodanie pompy dla CWU lub zaworów 3d albo 4d - wszelkie propozycje mile widziane :) Oczywiście tych pionów jest troszkę więcej, schemat jest uproszczony, żeby pokazać ogólnie problem.. Dodatkowo jeden kaloryfer 'wisi sobie' niepodłączony. Jest to kaloryfer w łazience, zastanawiam się czy nie podpiąć go razem z CWU, a w razie potrzeby po prostu go zakręcić. W jaki najprościej sposób można to zmodernizować, żeby wszystko było jak trzeba?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.