Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Dworek Mzn 16Kw

kasia23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

niedawno zakupiłam kocioł MZN 16kW, na początku paliłam w nim węglem groszkiem "od dołu"

W tym momencie zakupiłam miał i w kotle palę "od góry"

Problem polega na tym, że zasypanie kotła do pełna wystarcza na niecałe 12 godzin, przy temperaturze ustawionej na ok.50-60 stopni

Od sąsiadów posiadających podobny piec usłyszałam, że zasypując piec do pełna wystarcza to na ok.32 godz

Pompę i sterowniki ustawiały osoby montujące piec. Wylot do komina jest cały czas otwarty. Czy powinien być przymykany?

O co chodzi? Co powinnam sprawdzić?

Opublikowano

dokładnie jest to ten sam kocioł znajdujący się pod linkiem

Dom ma ok.80-90m2

Kocioł został przeze mnie dobrany na stronie producenta oraz dokładnie ten sam model wskazał mi sprzedawca w sklepie

Miał zamawiałam z "wyższej" półki, grubszy, o kaloryczności 25 000kj, nie pamiętam z jakiej kopalni :(

Opublikowano

Poddasze ocieplone?

Grubość ścian zewnętrznych?

Okna plastiki?

Palone jest codziennie?

Dym z komina podczas pracy dmuchawy oraz bez (jaki kolor i intensywność) przy rozpalaniu i po 2 godzinach?

Na jakiej mocy działa dmuchawa?

Jak ustawione przedmuchy?

Jakie temperatury w domu jak kończy się palić a jakie jak rozpoczyna?

Miał wypalony do końca?

Ile popiołu z 40kg załadunku? 1 wiadro może 2?

Smoła (grubość ile?) w wyczystce czy dywanik pod zmiotkę ?

Wyczystka wyczyszczona?  co jaki czas?

Opublikowano

Do palenia miałem moc kotła liczy się średnio-dobowo i tu należy się pochwała za dobór,brawo :)(16kWna 90m2)

Jeżeli jest sterownik  z funkcją PID(praca w automacie),być może trzeba  zmienić w menu sterownika moc min. i max. dmuchawy na 0-40%,temp. spalin na 250* i obserwować.(jak jest teraz?)

Zbyt mocny nadmuch jest najprawdopodobniej przyczyną szybkiego wypalania się opału.

Chyba,że dom jest wyziębiony i na to potrzeba kilku dni,żeby było miarodajnie.

Aha,na wszystkie powyższe pytania kol.Mario należy skrupulatnie odpowiedzieć,to b. ważne.

Opublikowano

Poddasze ocieplone?

Grubość ścian zewnętrznych?

Okna plastiki?

Palone jest codziennie?

Dym z komina podczas pracy dmuchawy oraz bez (jaki kolor i intensywność) przy rozpalaniu i po 2 godzinach?

Na jakiej mocy działa dmuchawa?

Jak ustawione przedmuchy?

Jakie temperatury w domu jak kończy się palić a jakie jak rozpoczyna?

Miał wypalony do końca?

Ile popiołu z 40kg załadunku? 1 wiadro może 2?

Smoła (grubość ile?) w wyczystce czy dywanik pod zmiotkę ?

Wyczystka wyczyszczona?  co jaki czas?

poddasze nieocieplone, nieużytkowe, podłoga tylko wyłożona wełną mineralną

grubość ścian - nie mam pojęcia, ale grube (stary dom z lat 50)

okna plastiki wszędzie

palone jest codziennie

dym z komina podczas rozpalania i przy temp. ok.32 na piecu z włączoną dmuchawą - bardzo jasny szary

po ok. dwóch godzinach sprawdzę

sprawdzałam dzisiaj dmuchawę - ustawiona na 4 bieg (cokolwiek to znaczy :) , ale obstawiam, że za mocno? )

przedmuchy - gdy temp. spada o dwa stopnie od żądanej

temp. w tym momencie 17C, ok.15 min temu rozpaliłam

miał wypalony prawie do końca, z załadowanego całego pieca rano wybrałam niecałe 1/4 wiaderka popiołu i resztek

wyczystka czyszczona średnio dwa razy w tyg

Opublikowano

Do palenia miałem moc kotła liczy się średnio-dobowo i tu należy się pochwała za dobór,brawo :)(16kWna 90m2)

Jeżeli jest sterownik  z funkcją PID(praca w automacie),być może trzeba  zmienić w menu sterownika moc min. i max. dmuchawy na 0-40%,temp. spalin na 250* i obserwować.(jak jest teraz?)

Zbyt mocny nadmuch jest najprawdopodobniej przyczyną szybkiego wypalania się opału.

Chyba,że dom jest wyziębiony i na to potrzeba kilku dni,żeby było miarodajnie.

Aha,na wszystkie powyższe pytania kol.Mario należy skrupulatnie odpowiedzieć,to b. ważne.

sterownik pracuje w automacie

z tego co sprawdzałam dzisiaj w menu moc dmuchawy ma możliwość ustawienia na 10 różnych biegów - muszę sprawdzić moc tych biegów, bo nie mam pojęcia, a żadnych innych oznaczeń tam nie ma :(

dom raczej nie specjalnie jest wyziębiony, bo palone jest codziennie

Opublikowano

Na nieużytkowe poddasze proponuję rozłożyć 20cm wełny mineralnej(2x10cm położone na krzyż),30% ciepła tamtędy ucieka.

Koszt kilkuset zł ale będzie oszczędność opału i cieplej w domu.

Piszesz,że przedmuchy są załączane,jak kocioł osiągnie temp. zadaną do momentu spadku temp. o 2* to oznacza,że  ster. nie ma algorytmu PID.(wtedy dmuchawa nawet wolniutko ale pracuje cały czas)

Jak często załącza się dmuchawa i na ile sekund?

Dopytam jeszcze o wymiennik,czy w Twoim kotle 16kW jest tak samo jak na przekroju w linku,który zamieściłem czy przypadkiem dla tej mocy nie jest wycięta jakaś półka,jak wygaśnie postaraj się sprawdzić jaką drogę pokonują spaliny zanim trafią do komina.

To na razie tyle.

Opublikowano

z tego co sprawdzałam półek jest tyle samo, układ ten sam

jedyne czego nie ma to ruchome ruszta

zmieniłam ustawienia przedmuchów i siłę nawiewu, zobaczę co z tego wyjdzie

okazuje się, że bieg "1" jest najsłabszy, a 10 najmocniejszy

Panowie przy montażu ustawili na "4", ja teraz zmieniłam na "3" i częstotliwość pracy dmuchawy na spadek o 1*c

będzie działała częściej, a słabiej dmuchała

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.