luxjacek Opublikowano 1 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Posiadam kocił 20Kw z podajnikiem szufladowym. Do tego zmieniłem sterownik na Perfekt T. Kocioł ogrzewa 200m nowy docieplony dom, izolowany. Podłogowe ogrzewanie kuchnia korytarze i lazienki. Zbiornik na wodę 200l. Kocioł firmy stalmas na eco groszek. z czujnikiem podajnika. Ustawienia> temp zadana 50st. Praca - podanie co 10 minut, nadmuch stały 35% Nadzór podtrzymanie > 55 minut, przedmuch co 10 minut 30 sekund na 30% pompa CO - wlaczenie 46st. Pompa cyrkulacyjna non stop. Mój problem polega na tym, że kocioł przy takich nastawach ciężko osiąga temp zadaną a jest niska 50 st. Przy jednorazowum podaniu opału jest go na tyle mało, że większość płaszczyzny paleniska jest pusta. i muszę ręcznie na sterowniku wlaczać podanie 3 krotne przy rozpaleniu. Spalanie mam około 22 kg eco groszku na dobę. Brak czujnika temp wody cwu. Sterownik jest z PID, ale zaobserwowałem, że to w ogóle nie działa, pewnie przez brak jakiejś czujki czy innego czynnika. Mam tylko czujnik temp kotła, nie mam czujki wody cwu. Czy ktoś poraadzi co zmienic?
Gość jacek61 Opublikowano 2 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Witam Na początek skróciłbym w trybie praca podanie do np 8 minut i obserwował czy szybciej osiąga zadaną i palenisko jest zapełnione opałem. Zmieniaj tylko jeden parametr na raz. Można też zmieniać siłę nadmuchu, z siłą nadmuchu jest tak - istnieje minimalna siła nadmuchu poniżej której jest już złe spalanie z sadzą i dymem trzeba ją znaleźć doświadczalnie dla danego modelu paleniska, rodzaju opału, rodzaju dmuchawy i indywidualnego ciągu kominowego, i jej się trzymać. Płaszczyzna paleniska tam gdzie są otwory czy szczeliny nadmuchowe musi być zapełniona płonącym opałem lub żarem. Jednocześnie obserwuj czy nie pojawia się dym z komina. W przypadku dymu z komina przy tłokach czasem trzeba iść na kompromis, np pojawia się zaraz po podaniu paliwa, później go nie ma i pojawia się jak kocioł wchodzi w początkową fazę podtrzymania i później w podtrzymaniu go znowu nie ma. Taki urok tłoków. Można jeszcze spróbować z miałem węglowym, lepiej spala się w tłokach i jest tańszy ale za to robota z nim brudniejsza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.