Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Szufladowy Eco2 Stalmas - Prosba O Radę

luxjacek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam kocił 20Kw z podajnikiem szufladowym. Do tego zmieniłem sterownik na Perfekt T. Kocioł ogrzewa 200m nowy docieplony dom, izolowany. 

Podłogowe ogrzewanie kuchnia korytarze i lazienki. Zbiornik na wodę 200l. 

Kocioł firmy stalmas na eco groszek. z czujnikiem podajnika. 

Ustawienia> 

temp zadana 50st. 

Praca - podanie co 10 minut, nadmuch stały 35% 

Nadzór podtrzymanie > 55 minut, przedmuch co 10 minut 30 sekund na 30%

pompa CO - wlaczenie 46st. 

Pompa cyrkulacyjna non stop. 

Mój problem polega na tym, że kocioł przy takich nastawach ciężko osiąga temp zadaną a jest niska 50 st. 

Przy jednorazowum podaniu opału jest go na tyle mało, że większość płaszczyzny paleniska jest pusta. i muszę ręcznie na sterowniku wlaczać podanie 3 krotne przy rozpaleniu. 

Spalanie mam około 22 kg eco groszku na dobę. 

Brak czujnika temp wody cwu. 

Sterownik jest z PID, ale zaobserwowałem, że to w ogóle nie działa, pewnie przez brak jakiejś czujki czy innego czynnika. Mam tylko czujnik temp kotła, nie mam czujki wody cwu.

Czy ktoś poraadzi co zmienic?

Opublikowano

Witam

Na początek skróciłbym w trybie praca podanie do np 8 minut i obserwował czy szybciej osiąga zadaną i palenisko jest zapełnione opałem. Zmieniaj tylko jeden parametr na raz. Można też zmieniać siłę nadmuchu, z siłą nadmuchu jest tak - istnieje minimalna siła nadmuchu poniżej której jest już złe spalanie z sadzą i dymem trzeba ją znaleźć doświadczalnie dla danego modelu paleniska, rodzaju opału, rodzaju dmuchawy i indywidualnego ciągu kominowego, i jej się trzymać.

Płaszczyzna paleniska tam gdzie są otwory czy szczeliny nadmuchowe musi być zapełniona płonącym  opałem lub żarem.

Jednocześnie obserwuj czy nie pojawia się dym z komina. W przypadku dymu z komina przy tłokach czasem trzeba iść na kompromis, np pojawia się zaraz po podaniu paliwa, później go nie ma i pojawia się jak kocioł wchodzi w początkową fazę podtrzymania i później w podtrzymaniu go znowu nie ma. Taki urok tłoków.

Można jeszcze spróbować z miałem węglowym, lepiej spala się w tłokach i jest tańszy ale za to robota z nim brudniejsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.