pabblo Opublikowano 27 Listopada 2016 #1 Opublikowano 27 Listopada 2016 Witam. Od tygodnia jestem posiadaczem nowego kotła MPM DS. Po wymianie pojawił się problem z ciśnieniem. Ciśnienie wstępne na naczyniu przeponowym 1.5 bara, Ciśnienie wstępne instalacji 1.5 bara. Gdy doszedłem do 70 stopni było prawie 2 bary w instalacji. Ale... w piecu się trochę przygasiło - 40 stopni, a ciśnienie dalej 2 bary. Później rozpaliłem i ciśnienie już 2.3 bara na 70 stopniach. Rano wstaje, 30 st na kotle a ciśnienie 2.5 bara. Informacje o instalacji to piec MPM DS w układzaie zamkniętym. 3 zawory bezpieczeństwa 2.5 bara. Naczynie przeponowe nowe 18L. Łącznie w instalacji około 160 litrów wody, W instalacji znajduje się także bojler do ogrzania cieplej wody. Zawór dobijający wode do instalacji był sprawdzany i jest ok. Jakieś pomysły?
Gość miki1212 Opublikowano 27 Listopada 2016 #2 Opublikowano 27 Listopada 2016 To ciśnienie chyba trochę za duże jak na zwykłą instalację CO, ja bym ustawił ciśnienie wstępne na naczyniu na 0,7 bara natomiast ciśnienie w instalacji na 0,8-0,9 wtedy po rozgrzaniu miałbyś około 1,3 bary i było by ok. Zawory bezpieczeństwa wymienił bym na 1,5bar bo max ciśnienie dla tego kotła to 2,5 bar ale po co takie duże ustawiać. Jeśli nie masz piętrowego wysokiego domu to 1,3 po rozgrzaniu powinno wystarczyć. Z opisu wynika, że albo masz zawór dopuszczający nieszczelny albo może instalacja jest jeszcze zapowietrzona. Mógłbyś też naczynie sprawdzić czy membrana nie pękła.
pasik1002 Opublikowano 27 Listopada 2016 #3 Opublikowano 27 Listopada 2016 A może masz uszkodzony bojler( zakręć dopływ zimnej wody do zasobnika i sprawdź czy ciśnienie rośnie )
Gość miki1212 Opublikowano 27 Listopada 2016 #4 Opublikowano 27 Listopada 2016 A jak jest zabezpieczony kocioł termicznie? Może wężownica albo zawór DBV dopuszcza wody, może się zawiesił...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.