raos Opublikowano 21 Listopada 2016 #1 Opublikowano 21 Listopada 2016 Mam kilka pytań do znawców tematu z forum: mam "świeży" dom 150 m2 ogrzewany obecnie hajnówka typ moderator stoi już w piwnicy mpm ds 17 kW (po weryfikacji pozytywnych opinii z forum). Oczywiście w układzie jest zbiornik cwu w układzie otwartym z wymiennikiem płytowym (dodatkowo kominek z płaszczem wodnym). Podłogówka i grzejniki w układzie zamkniętym. No i właśnie chciałbym przy okazji wymiany pieca dołożyć bufor ciepła na 1000L bez wężownic i tu jest moje pytanie czy włączyć go w układ otwarty (piec-zbiornik cwu-wymiennik płytowy) czy w układ zamknięty (grzejnikowo-podłogowy)? Aha palę drewnem.
sono2020 Opublikowano 21 Listopada 2016 #2 Opublikowano 21 Listopada 2016 Jak masz instalację zamkniętą podłogówkę i grzejniki to włącz go w zamknięty a zostaw kocioł i CWU w otwartym, dla podłogówki bufor jak znalazł sprawdzi się do grzejników też.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.