Grzes077 Opublikowano 20 Listopada 2016 #1 Opublikowano 20 Listopada 2016 Witam, Chcę się pozbyć jednego pionu, który ma zawór odcinający 3metry od głównej rury. Nie chcę spuszczać całej wody z układu grawitacyjnego. Aby to zrobić potrzebuję rozkręcić śrubunek, który z jednej strony jest wkręcony w główną rurę powrotu, a z drugiej ma wlutowaną rurę, którą chcę usunąć. Zakręcę główny zawór powrotu i zawory przy pompie, po czym rozkręcę śrubunek. To zapewne spowoduje, że woda z kotła będzie się cofać. Czy cofająca woda spowoduje zamknięcie zaworu różnicowego, aby nie wylała mi się przez rozkręcony śrubunek? Jeśli tak to wykręcę śrubunek i wkręcę korek. Jeśli tylko ograniczy w znacznym stopniu wyciek tej wody to mogę przygotować sobie nowy śrubunek, a dokładnie część z wlutowaną, zaślepioną, krótką rurką i zamienić tylko tą drugą część śrubunku bez wykręcania pierwszej części z rury.
sono2020 Opublikowano 20 Listopada 2016 #2 Opublikowano 20 Listopada 2016 Może się udać zawór jeżeli jest sprawny to powinien zablokować wodę z kotła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.