alessandroo Opublikowano 16 Listopada 2016 #1 Opublikowano 16 Listopada 2016 Witam Was. Jestem nowym forumowiczem i potrzebuje pomocy w prawidłowym ustawieniu ogrzewania w moim domu, ponieważ mam z tym nie lada problem. Przy okazji chciałbym poznać opinie ludzi, którzy cos na ten temat wiedzą więcej niż ja. Na jednym rozdzielaczu na parterze posiadam podłączone grzejniki razem z podłogówką. Rys. 1 Na drugim rozdzielaczu na piętrze mam tylko grzejniki w pokojach i na holu podłogówkę. Rys. 2 Z tym, że cala podłogówka podłączona jest po rozdzielacz na dole a na rozdzielacz na górze są podłączone tylko grzejniki. Z rozdzielacza na dole zdjąłem termostat z kapilarą, ponieważ prawdopodobnie blokował i przepływ bo ustawiałem na nim na 40 na podłogówkę, ale w momencie gdy zamykałem rozdzielnie temperatura na termometrze rosła do 40 przez promieniujące ciepło z rozdzielacza na gdy zdejmowałem pokrywę to była ona w okolicy 30-32. Gdy piec chodzi w takim układzie razem z pompą na rozdzielaczu to można powiedzieć ze temperatura podłogi jest wyczuwalnie lekko letnia – ciepła (cos tam lekko czuć) i grzejniki na górze są cieple a na dole letnie bądź zimne, ale gdy tylko pompę na rozdzielaczu zatrzymam wszystkie grzejniki robią się cieple Dodam ze wszystkie grzejniki i podłogówka odpowietrzone. Moje pytania w związku z tym są takie: Czy to jest dobrze czy źle? Czy pompa na rozdzielaczu powinna chodzić cały czas czy nie i mam wrażenie ze piec częściej załącza się i na dłużej, niż jak same kaloryfery grzeją po wyłączeniu pompy na rozdzielaczu? Jaka powinna być nastawa na pompie Grundfos Alpha2l 25-60 żeby przepływ był ok? I jak ustawić ten czujnik który steruje pompą? Rys. 3 Czy temperatura na piecu kondensacyjnym De Dietrich MCR 3 Plus 33kW jest odpowiednia dla CO? Rys. 4 Nie podam wam jak długie są pętle bo nie wiem. Dodam że powierzchnia domu to 165m2 Podłogówka dół salonie 26,5m2 kuchnia 13m2 hol 18m2 łazienka 5,5m2 Podłogówka góra hol 14m2 Sterownik przewodowy na dole w holu ustawiony na stałą temperaturę 21.5C Dziękuję za podpowiedź.
Gość mak Opublikowano 17 Listopada 2016 #2 Opublikowano 17 Listopada 2016 Kolejny odlot! Ludzie skąd wy bierzecie tych instalatorów? Zanikła kompletnie umiejętność czytania ze zrozumieniem instrukcji? Naprawdę instalatorzy nie potrafią czytać schematów? To już jakaś plaga! W ciągu tygodnia 3 instalacja!!!! A dla autora tematu mam przykrą wiadomość: Niestety ta instalacja działać poprawnie nie będzie. Jest zbudowana błędnie z wykorzystaniem zintegrowanego rozdzielacza, brak jest układu mieszającego, brak diviconu na grzejniki, brak sprzęgła, a kocioł powinien być sterowany pogodowo sterownik z obsługą min dwóch obiegów grzewczych.....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.