killerhacker Opublikowano 14 Listopada 2016 #1 Opublikowano 14 Listopada 2016 Witam, mieszkam w starej kamienicy w której kilka/kilkanaście lat temu założono nową instalację grzewczą i podłączono do CO miejskiego. Mieszkam na ostatnim piętrze tej kamienicy i mam jeden ogrzewany pokój poziom wyżej tj. na strychu. Problem jest taki, że poziom wody w instalacji regularnie spada powodując, że grzejnik w pokoju na strychu w ogóle po pewnym czasie nie grzeje, a grzejnik w łazience (który ma większy wymiar pionowy niż poziomy - tym samym góra tego grzejnika jest wyżej od pozostałych grzejników w mieszkaniu, za wyjątkiem grzejnika na stryszku rzecz jasna) zaczyna grzać częściowo,a po pewnym czasie również przestaje. Tym samym, raz na tydzień/miesiąc muszę dzwonić na pogotowie ciepłownicze, żeby uzupełnili poziom wody, gdzie słyszę, że to:" nie ich problem, bo to jest prawdopodobnie wina instalacji", ale póki co uzupełniają ten poziom wody tylko trzeba się nasłuchać, ale podejrzewam, że niedługo przestaną. Problem się nasilił kiedy 2 lata temu hydraulik założył mi grzejnik w pokoju na strychu. Odpowietrzenie całego pionu jest trochę niżej (ok.20-30cm) niż góra "pionowego" grzejnika w łazience. Ostatnio zleciłem zamontowanie 2 automatycznych odpowietrzników na grzejniku na strychu i na grzejniku w łazience wnioskując, że może powietrze się zbiera i odpowietrzając ręcznie, spada ciśnienie w instalacji co powoduje właśnie spadek wody, niestety problem dalej występuje. Dlaczego nie zgłosiłem, tego osobie zarządzającej budynkiem? Bo niestety grzejnik zamontowałem, zanim dowiedziałem się, że musiałbym najpierw na jego montaż uzyskać zgodę mieszkańców kamienicy, jako, że naruszyłem część wspólną budynku i teraz obawiam się, że zarządca będzie robił problemy-znam go na tyle, że wiem, że tak będzie. Teraz moje pomysły na rozwiązanie problemu: 1) Pierwszy pomysł jaki przychodzi mi do głowy to: zamontować zawór, który dopuszczałby ciepłą wodę z CWU do zasilania CO, oczywiście nie robiłbym tego sam, tylko zlecił hydraulikowi, tylko pierwsza sprawa czy to bezpieczne? Czy musiałaby być zamontowana jakaś kryza/inny ogranicznik ciśnienia? Żeby ciśnienie w instalacji CO nie było za wysokie, żeby nagle nie rozwaliło grzejnika/rury czy czegoś innego u mnie lub u sąsiada niżej w instalacji. 2) Poprosić pogotowie ciepłownicze, żeby minimalnie zwiększyli ciśnienie na zasilaniu. 3) Uzyskać potwierdzenie pisemne potwierdzenie od hydraulika, że instalacja CO u mnie jest wykonana w sposób poprawny i, że winą jest obarczony za nisko osadzony odpowietrznik w pionie grzewczym i wtedy "zacząć batalię" o uzyskanie pozwolenia od wspólnoty i zarządcy, na przedłużenie odpowietrzników w pionie grzewczym. Czy, ktoś domyśla się jaki jest powód ubytku wody? Czy może skoro mam założone odpowietrzniki bezpośrednio na grzejnikach, (tych które są powyżej odpowietrznika w pionie grzewczym) to może problem nie powinien występować i winą może być nieszczelność całej instalacji grzewczej w budynku? Czy hydraulik może to jakoś sprawdzić?
killerhacker Opublikowano 19 Listopada 2016 Autor #2 Opublikowano 19 Listopada 2016 Na prawdę nikt nie ma, żadnej opinii co może być przyczyną tego stanu rzeczy? Ani czy któryś z tych pomysłów, które podałem jest sensowny? Może jakaś inna alternatywa?
Hermogenes Opublikowano 19 Listopada 2016 #3 Opublikowano 19 Listopada 2016 Jak ja mieszkałem w bloku na ostatnim piętrze to najczęstszą przyczyną takiego stanu było samodzielne upuszczanie wody przez lokatorów (celem niby odpowietrzania). Konserwatorzy z ADM mieli chociaż zajęcie (szukanie dziury w całym). Ilość wody w sieci miejskiej nie ma nic do tego, lokalne węzły zasilane są poprzez wymienniki.Na własną rękę to możesz sobie kąpiel zrobić z CWU. Bez urazy poz. Hermogenes
pop Opublikowano 19 Listopada 2016 #4 Opublikowano 19 Listopada 2016 Witam, mieszkam w starej kamienicy w której kilka/kilkanaście lat temu założono nową instalację grzewczą i podłączono do CO miejskiego. Mieszkam na ostatnim piętrze tej kamienicy i mam jeden ogrzewany pokój poziom wyżej tj. na strychu. dziura w suficie i ciepłe powietrze na strych poleci pra :)
Gość mak Opublikowano 20 Listopada 2016 #5 Opublikowano 20 Listopada 2016 Twój problem może rozwiązać tylko administrator budynku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.