wsbil Opublikowano 18 Października 2016 #1 Opublikowano 18 Października 2016 Witam! Walczę od jakiegoś czasu z ustawieniem pieca.W domu będę mieszkał 2 lata na okres budowy własnego więc chciałbym bez większych inwestycji aby dało się go w miarę ustawić.Dom "kostka" 160 m2, lata 60te, nie ocieplony, grube mury 50cm, grzejniki nowszego typu nie żeliwne, bez termostatów, zbiornik na wodę ok 150l, instalacja w miedzi. Piec z Pleszewa, 15kW, sterownik ognik plus cwu ( bez PID ) . Ekogroszek Sztygar Ultra 28MJ - suchy. Piec bardzo ładnie nabiera temperaturę, na tą chwilę ustawione 50 stopni. Parametry: PD 3s Przerwa miedzy podawaniami 24s dmuchawa obr 9/10 W temacie na forum wyczytałem o algorytmie POD/PR , ściągnąłem tabelkę w excelu .W tej chwili mam tak ustawione. POD 2 min PR 7 Zgodnie z tabelką: Pod. (min) Pr. (min) Pod.(sec) ilość cykli Dawkowanie (sec.) Dawkowanie min. 2 7 120 17,1 2177,1 36,3 Piec właściwie nie ma spadków temperatury, chodzi sobie cichutko w podtrzymaniu. Zużycie dobowe 25kg przy temp 3-8 stopni na zewnątrz.W popielniku znajduje sporo węgla nie przepalonego. Więc wnioskuje że w stanie podtrzymania za dużo go dawkuje.W którym kierunku zmieniać parametry POD i PR by zmniejszyć ilość podawanego groszku? Patrząc na palenisko w stanie spoczynku , sporo ekogroszku jest niespalonego , w kierunku do popielnika. Przesuwający się ślimak podaje nową porcję a ten leżący na krawędzi spada na dół .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.