Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie Rozwiązanie Ogrzewania Domu?

Kaaacha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od razu informuję, że jestem kompletnym laikiem (a do tego kobietą :-)) więc proszę o wyrozumiałość jeśli moje opisy będą formułowane prostym a nie fachowym językiem.

Potrzebuję pomocy przy wyborze systemu grzewczego a mianowicie: w zeszłym roku kupiłam dom poniemiecki, parterowy, generalnie (oprócz jednego pomieszczenia) niepodpiwniczony, z użytkowym poddaszem (hol, dwa duże pokoje). Dom nieocieplony (mur z cegieł,pomiędzy cegłami przestrzeń powietrzna), na poddaszu była już położona wełna mineralna więc my tylko pożyliśmy regipsy. Dom ogrzewany kominkiem (salon) z rozprowadzeniem sufitowym do większości z pomieszczeń (turbina), poza tym w pomieszczeniach są zamontowane grzejniki elektryczne.  Niestety zimą okazało się, że na poddaszu są ogromne ubytki ciepła np. wieczorem w pomieszczeniu jest 25 stopni (kominek wygasa ok. godz. 01-02, potem włącza się grzejnik elektryczny) a rano przy minusowych temperaturach na dworze w pomieszczeniu jest 13-15 stopni (za to latem upał jak cholera). Na parterze nie są te spadki tak drastyczne ale też nad ranem włączają się grzejniki elektryczne. Koszt miesięczny (styczeń-kwiecień) za prąd wynosił ok. 1000 zł a zima była w moim regionie naprawdę łaskawa.Do tego koszt drewna które zostało spalone w kominku (30 metrów = ok. 5000 zł w okresie od września do maja). Na pewno mam świadomość, że należy niezwłocznie docieplić dach ale też cały budynek co też mamy w planach.

1. czy przy położonej już wełnie mineralnej na poddaszu ,można zastosować ocieplenie natryskowe, czy należy demontować regipsy i położyć izolacje na nowo? To samo dotyczy murów, czy skorzystać z natrysku i zapełnić przestrzeń powietrzną, czy ocieplić dom z zewnątrz wełną lub styropianem?

2. skoro i tak czeka nas inwestycja docieplania to może warto zmodernizować instalację grzewczą? Nie posiadam pomieszczenia tzw. kotłowni, także węgiel czy coś w tym stylu odpada, gazu ziemnego też nie ma więc jedynie wchodzi w grę butla na zewnątrz a może zainwestować w dobrej jakości grzejniki elektryczne z regulacją czasu grzania i czujnikiem temperatury w pomieszczeniu itp.

3. czy są firmy, które zajmują się obliczaniem kosztów rożnych rozwiązań grzewczych, żeby niezależny specjalista dokonał stosownych wyliczeń kosztów wykonania instalacji, jej późniejszego użytkowania celem wskazania optymalnego rozwiązania? Może okazać się, że właduję ok. 30 tys. zł w instalację gazową + remont po ryciu ścian czy podłóg a na rachunkach za ciepło zyskam raptem 300 zł miesięcznie i więc miną lata jak zacznie mi się zwracać cała inwestycja.

4. nie wiem czy to ważne ale za ciepła wodę w budynku odpowiada powietrzna pompa ciepła (Viverti 300 l), która posiada tzw. wężownicę (cokolwiek to znaczy) mającą niby zastosowanie przy chęci modernizacji instalacji grzewczej.

mam nadzieję, że dość przystępnie opisałam problem jaki mnie obecnie nurtuje i forumowicze podpowiedzą mi najlepsze finansowe i praktyczne rozwiązanie.

Pozdrawiam

Kasia

Opublikowano

Co do wyliczeń zacznij od http://cieplowlasciwie.pl/ wypełnij wszystko jak najlepiej najdokładniej, będziesz mniej więcej wiedziała ile Ci obecnie potrzeba energii i ile teoretycznie wyjdzie Ci w sezonie za ogrzewanie a sądzę że dużo. Najlepiej byłoby wszystko ocieplić na zewnątrz i na poddaszu bo na gazie z butli to nie wyrobisz. I nie zapomnij wstawić linka z wynikiem ze strony

Opublikowano

Ojej, a już myślałam, że nikt się nie odezwie.

Dziękuję bardzo za fajną stronkę. Już mam wynik http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1kxu

Generalnie wychodzi na to, że w pierwszej kolejności muszę porządnie ocieplić budynek, co jak już wspominałam mamy w planach jak nie teraz jeszcze jesienią to na pewno wiosną. Zastanawia mnie jeszcze ta wentylacja (bo wynik wskazuje, że 17% ciepła ucieka przez nią) bo nie wiem jakie niesie to za sobą modernizacje w domu. Wg wyniku przez ściany, dach i wentylację ucieka mi ponad 80% ciepła!!! więc nie wiem czy po zrobieniu tych ociepleń jest sens ryć cały dom by powiesić grzejniki pod instalację centralnego ogrzewania i wyrzucać na tę inwestycję spore pieniądze.

Opublikowano

Więc widzisz najpierw ocieplił bym dobrze budynek, dach potem można by rekuperator wymienić okna i zaizolować podłogę i mamy prawie ideał. Podstaw jeszcze raz dane jakbyś miała przynajmniej ocieplenie ścian i dachu i zobaczysz ile jesteś w stanie oszczędzić i wklej wynik.

Opublikowano

Słyszałam o czymś takim jak rekuperator ale nie bardzo wiem na czym to polega, tak jak krowie na rowie bo ja prosty człowiek jestem :-) Poza tym czy to całe urządzenie i związane z tym instalacje potrzebują dużo miejsca w domu i remontów?

Opublikowano

Szukanie nie boli :)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Rekuperator

Ale ty teraz nie myśl o rekuperatorze bo przy obecnym bilansie cieplnym budynku on nic nie da, teraz to podstawa ocieplenie ścian podłogi i dachu.

Opublikowano

Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za pomoc :-) Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.