ilczy Opublikowano 2 Września 2016 #1 Opublikowano 2 Września 2016 Witam Serdecznie Mieszkam od 3 lat w domu z lat 90' ocieplony, plastikowe okna podobno drogie ale moim zdaniem są średnio szczelne natomiast dobrze tłumią hałas, brak wiatrołapu Powierzchnia 235 m^2 + powierzchnia nie ogrzewana 60 m^2 poddasza , 60m^2 piwnicy i 30 m^2 garażu z kotłownią Dom wygląda jak dwupiętrowy, aczkolwiek posiada podzielona piętra co sprawia ze ma 4 piętra na każdym po dwa pokoje Bojler 150 l Grzejnik najtańsze aluminiowe 10 żeberek 11 sztuk + popsute głowice (nawet przy zakręceniu niektóre grzejniki grzeją) Instalacja stalowa nie wykonana przez firmę tylko przez jakiegoś znajomego pana który już nie żyje i nie jestem w stanie określić jego kompetencji Obecnie posiadam piec 50 kw który jest zniszczony przez korozje. Jestem amatorem w temacie grzewczym dlatego proszę o pomoc w doborze nowego pieca Myslałem nad : http://www.wyprzedaz.defro.pl/pl/p/AKM-Uni-22-kW/676 http://www.wyprzedaz.defro.pl/pl/p/AKM-MINI-27kW-PRAWY/738 http://www.defro.pl/p,80,komfort-eko.html 25 KW BRB Ekouniversal 25 kw ? https://www.kom-ster.pl/sklep/kotly-c-o/kotly-z-podajnikiem/kociol-z-podajnikiem-moc-12-kw-50-51-52-detail http://www.kotly-pleszew.pl/index.php/oferta-kotlow/kotly-podajnikowe/kociol-kwm-sgr ten kocioł 38 kw podobno z nowoczesnym obrotowym palnikiem jest za 7500 zł Proszę was bardzo o konstruktywne doradztwo w tej sprawie Jeżeli byłoby coś tańszego z dobrym stosunkiem ceny do jakości to bym był zadowolony, ponieważ nie wiem dokładnie jeszcze ile będę miał pieniędzy do zainwestowania
karoka65 Opublikowano 4 Września 2016 #2 Opublikowano 4 Września 2016 A ile tam spalasz i jakiego paliwa przez zimę? Na takie powierzchnie przeważnie sprzedaję max 17kW-owe kotły :)
grzeli Opublikowano 5 Września 2016 #3 Opublikowano 5 Września 2016 Ja bym tam wstawił to co u mnie tyle , że nie wiemy ile tego ocieplenia tam jest. U mnie na 320m2 pracuje RBR-K 12kW. Miałem już kocioł 25kW, 17kW I 12kW. Spalam teraz mniej i efektywniej. Twój kocioł zżarło przewymiarowanie. Nie rób tego samego błędu ponownie.
zofia51 Opublikowano 5 Września 2016 #4 Opublikowano 5 Września 2016 Witam serdecznie,,czytam i szukam w necie porad ,wskazówek,,itd,,itp,,w temacie kotla do domku okolo 200mkw,ocieplony,,pietrowy ,,rok budowy,,,,przedwojenny,,ale okna plastiki,dach nowy z wełną ocieplony ,,sciany 10 styropian,,bojler 150,,,l jajki kocioł,,pisze ze ,,jestem laikiem,jestem kobieta ,jestem babcią,,a wiec tez nie jakis skompilikowany w obsludze,,prosty ,,z podajnikiem,,,,dziekuje za wskazowki,,.pozdrawiam,,
grzeli Opublikowano 5 Września 2016 #5 Opublikowano 5 Września 2016 A jaka jest grubość muru wraz z ociepleniem?
ilczy Opublikowano 5 Września 2016 Autor #6 Opublikowano 5 Września 2016 A ile tam spalasz i jakiego paliwa przez zimę? Na takie powierzchnie przeważnie sprzedaję max 17kW-owe kotły :) To nie ja wstawiłem ten piec tylko ktoś kto wczesniej mieszkał w tym domu Piec na ekogroszek spalałem około tony miesięcznie, ale paliłem w nim bardzo niepoprawnie dużo wilgoci za mała temperatura i tak dalej....
ilczy Opublikowano 5 Września 2016 Autor #7 Opublikowano 5 Września 2016 A jaka jest grubość muru wraz z ociepleniem? 0,5m
grzeli Opublikowano 5 Września 2016 #8 Opublikowano 5 Września 2016 17kW to obrobi bez większego problemu.
karoka65 Opublikowano 5 Września 2016 #9 Opublikowano 5 Września 2016 To nie ja wstawiłem ten piec tylko ktoś kto wczesniej mieszkał w tym domu Piec na ekogroszek spalałem około tony miesięcznie, ale paliłem w nim bardzo niepoprawnie dużo wilgoci za mała temperatura i tak dalej.... Tak jak Ci pisałem 17kW max, nie piszę tu o tych wyrobach kotłopodbnych z alledrogo bo przy większości tych 25kW za 4800pln z dowozem możesz mieć problem z dogrzaniem domu :)
karoka65 Opublikowano 5 Września 2016 #10 Opublikowano 5 Września 2016 Witam serdecznie,,czytam i szukam w necie porad ,wskazówek,,itd,,itp,,w temacie kotla do domku okolo 200mkw,ocieplony,,pietrowy ,,rok budowy,,,,przedwojenny,,ale okna plastiki,dach nowy z wełną ocieplony ,,sciany 10 styropian,,bojler 150,,,l jajki kocioł,,pisze ze ,,jestem laikiem,jestem kobieta ,jestem babcią,,a wiec tez nie jakis skompilikowany w obsludze,,prosty ,,z podajnikiem,,,,dziekuje za wskazowki,,.pozdrawiam,, Myślę że dobrą 12-tką to obskoczysz. Tak wiem, wszyscy instalatorzy mówią że minimum 25kW a pewnie jak zobaczą że kobita pyta to jeszcze Ci zapotrzebowanie wzrośnie :)
zofia51 Opublikowano 6 Września 2016 #11 Opublikowano 6 Września 2016 A jaka jest grubość muru wraz z ociepleniem? nie mam pojecia,,dom przedwojenny,,wiem tylko ze biala cegla ,,miedzy nią jest wolna przestrzen,,,
zofia51 Opublikowano 6 Września 2016 #12 Opublikowano 6 Września 2016 A jaka jest grubość muru wraz z ociepleniem?nie wiem dokladnie,,ale troszke jest,,okolo 40cm?trudno mi teraz powiedziec bo jestem poza domem do 22 wrzesnia,,ale szukam dobrego rozwiazania,teraz bo jak przyjade to juz chcialabym miec sprecyzowaną wiaodomosc i mniej wiecj wybrany kociolek do istalacji,, aa jeszcze od wewnatrz płyty gipsowe ,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.