Maciek92 Opublikowano 25 Lipca 2016 #1 Opublikowano 25 Lipca 2016 Ot trafila mi sie zagwozdka, a ze nie jestem fanem takich rozwiazan to musze dopytac o rozwiazanie na forum, bo robie taka akrobacje po raz pierwszy. Mam 2 zbiorniki CWU - jeden pionowy, drugi poziomy. Zbiornik pionowy jest 1szy, poziomy 2gi (nie ma miejsca na ustawienie ich inaczej). Jak to pospinac, zeby mialo rece i nogi? Myslalem o rownoleglym polaczeniu i 2 osobnych pompach (zbiornik pionowy sterowany z pieca, zbiornik poziomy sterowany osobnym sterownikiem Tech do CWU). Zalezy mi na tym, zeby w razie czego moc odcinac jeden z baniakow i grzac albo 300L albo 140L. Aczkolwiek, wiem ze mozna to zrobic na jednej pompie i powinno zagrac, prawda to? Domyslam sie, ze nie obejdzie sie bez przekladania czujki raz do jednego raz do drugiego zbiornika. W przypadku rownleglego polaczenia wezownic, jak powinno zostac rozwiazane spiecie cieplej i zimnej wody? Rowniez rownolegle? Namawialem klienta na dolozenie paru groszy do 400L zbiornika, ale uparl sie na dopiecie starej 140tki i wlasciwie stoje pod sciana :-)
Maciek92 Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor #2 Opublikowano 25 Lipca 2016 Niestety nie mogę już edytować. Rozumiem, że schemat podłączenia równoległego od Buderusa rozwiewa wszystkie moje wątpliwości? http://www.buderus.pl/files/Buderus_Materia%C5%82y_Techniczno_Projektowe_Logalux_PL.pdf Co z zabezpieczeniem zasobników? Dwa trójniki na wejściu zimnej wody i wspólne podłączenie do ZP CWU będzie wystarczające? Zawory zwrotne i bezpieczeństwa zdublowałbym dla obu zasobników, tak żeby każdy miał swoje osobne zabezpieczenie na nitce zasilającej. Zagra?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.