wojta89 Opublikowano 26 Maja 2016 #1 Opublikowano 26 Maja 2016 Dzień dobry, nadszedł czas na zmianę rur w domu. Mieszkam w domu piętrowym typowym klocku " piętrówce" kiedyś instalacja była grawitacyjna więc duże przekroje rur które przechodziły w mniejsze wszystko spawane mało estetyczne nigdzie nie ma zaworów przed grzejnikami. Postanowiłem wszystko zrobić od nowa, mam kilka pytań. Obecnie są 4 piony w domu jeden pion idzie bezpośrednio na jeden grzejnik drugi pion zgarnia 2 grzejniki ( parter, piętro) trzeci pion ma 4 grzejniki ( 2 parter, 2 piętro) i ostatni pion jest to pion do zbiorniczka przelewowego od którego odchodzą rury aż na 5 grzejników( 2 są na parterze jeden na klatce schodowej i 2 na piętrze) Czytałem trochę na tym forum że chyba tak w ogóle nie może być żeby z zasilania do zbiorniczka przelewowego wychodziły rury na grzejniki ale tak jest i wszystko działa od 30 lat. Jest to układ otwarty naczynie przelewowe jest na klatce schodowej ma 30 litrów i dochodzi zasilanie 3/4 cala po drodze jest kilka spawów a przy piecu jest już 1 1/2 cala :) . W tej chwili pompka jest na powrocie dodatkowo jest wpięty w układ bojler z c.w.u. Chciałbym zmienić instalacje na pexa 16, 20. Wiem że stosuje się rozdzielacze gdzie rurki idą na poszczególne grzejniki ja jednak chciałbym to zrobić troszkę inaczej. Dać rozdzielać ale na 4 wyjścia tyle ile mam pionów w domu i z tego rozdzielacz pojechać pexem 20 i po drodzę go czwórnikówać i trójnikować przechodząc na pexa 16 bezpośrednio do grzejników a na końcu pionów dawać odpowietrzniki automatyczne. Czy to w ogóle by zadziałało? Przy piecu chciałbym zrobić pompkę na zasilaniu i prosiłbym o schemat jak to się fachowo robi żeby wyjść z zasilaniem z pieca ( mam przyłącze 5/4 cala) dać pompkę pożniej złapać bojler i wyjść na rozdzielacz i tak samo powrót. Byłbym zobowiązany. pozdrawiam Wojtek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.