pellastex2 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 #1 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Witam Zastanawiam sie nad wymiana ogrzewania z weglowego na inne bardziej bezobslugowe. Mam 2 bufory po 500l . Zastanwia mnie fakt jaki mogl by byc koszt zmiany z wegla na np. pellet, czy np. 2 grzalki po 6kW kazda. Ma ktos z Was aktualne dane jak wygladaja koszty uzyskania 1kW energi z roznych zrodel ciepla? Czy ktos z Was mogl by mi wyliczyc jaki byl by koszt energii elektrycznej zakladajac 65groszy za 1kW przy nagrzaniu 2 byforow do np. 85stopni z 30. Byl bym wdzieczny. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
MarcinSzczygiel Opublikowano 18 Kwietnia 2016 #2 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 4,2 MJ czyli ok. 1,17 kWh na każdy stopień. Dla różnicy równej 55 stopni łatwo policzyć że to 64 kWh, czyli jakieś 6 m3 gazu za 13 zł.
Hermogenes Opublikowano 18 Kwietnia 2016 #3 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Ma ktos z Was aktualne dane jak wygladaja koszty uzyskania 1kW energi z roznych zrodel ciepla? Jeśli podasz ile płacisz za jednostkę paliwa , ile efektywnie energii przekazuje badane urządzenie % sprawność ,i jaką wartość opałową posiada ww paliwo to wtedy sam obliczysz wg wzoru wartość opałowa X sprawność X cena poz Hermogenes
Hermogenes Opublikowano 18 Kwietnia 2016 #4 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Oczywiście że się kropnąłem :wub: :D .poz Hermogenes
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 18 Kwietnia 2016 #5 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Co do ilości ciepła jaką magazynuje woda to jest to pod tym linkiem: http://budownictwo.livre.pl/ogrzewanie/pojemnosc-cieplna-bufora-ciepla/ 1000 litrów to 35 kWh na grzejniki. A co do kosztów: gazem wychodzi podobnie jak prądem w taryfie nocnej. Szczegóły kosztów 1kWh: link z mojej stopki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.