Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana Kotła Gazowego

Krzys1971

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Nie znam się na kotłach wiec może ktoś mi poradzi. Obenie mam kocioł Viessmann VITOPEND100 (mieszkanie 64m2) i chciałbym go zmienić. I tu mam problem: Na pewno zamknięta komora spalania piec gazowy dwufunkcyjny z zasobnikiem czy kondensacyjny dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem (małym) wersja wisząca. A może bez zasobnika w sumie jest tylko łazienka i kuchnia  a już przyzwyczaiłem sie że  jak biorę prysznic  to nie należy używać kranu w kuchni.Zastanawiam sie dalej nad Viessmannem lub Buderusem.Konkretne modele nie mam.Pozdrawiam

Opublikowano

Dlaczego Vitopenda chcesz wymienić? Kolejne pytanie jakie trzeba Ci zadać to stan wkładu kominowego, czy jest w nim wszystko ok czy nadaje się do wymiany? Jak jest ok ale jest to wkład starego typu ale nie chcesz go zmieniać to kup kocioł z zamknięta komorą spalania. Kotły kondensacyjne wymagają uszczelkowych systemów konminowych i jak przewidujesz wymianę również wkładu to oczywiście można zastosować kocioł kondensacyjny, Musisz pamiętać ze ten wymaga również zastosowania odprowadzenia kondensatu i na to trzeba mieć miejsce z czym szczególnie w małych mieszkaniach jest problem (montaż w kuchni lub łazience). Marka kotła to sprawa wtórna

Opublikowano

Piec chce wymienić  ponieważ  "gubi wodę" (nadaje się do naprawy) po za tym  ma już swoje lata. Komin i tu w zasadzie wyjaśniła się sprawa jaki piec, komin  to normalny kwasiak wiec kondensat odpada.Montaż z tym nie ma problemy obecnie piec wisi w kuchni ma swoje miejsce w zabudowie tak że nikt nawet nie wie że jest piec.

Opublikowano

Z tą zabudową to też uważaj, bo przepisy zabraniają tego, oczywiście za wyjątkiem kotłów które są przystosowane do zabudowy. Akurat Viessman posiada taki model

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.