dan999007 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Witam. Mam sterownik Skzp-02 w piecu Viadrus u22 i moi rodzice w kotle malina. Zastanawiam się nad kupnem czujnika pogody jak i czujnika mieszacza i powrotu. Tak jak powrotu i mieszcza jest dla mnie w miarę oczywisty taj jak juz pogody nie do końca. Dotychczas miałem sterownik argon 2 i żądaną temp 54 stopnie. Dawał rade przy różnych temp na zewnątrz tylko musiałem korygować podawanie i czas między. W czujniku pogodowym z tego co wiem to kocioł zwiększa lub zmniejsza temp kotła. Chyba ze się mylę i zmienia moc kotła? Wtedy taki czujnik miałby sens. Proszę o radę. Aga no i czy warto montować siłownik zaworu 3d? Pozdrawiam.
astan67 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 #2 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Witam Mam zawór 4D i czujnik pogodowy. Myślę że ma sens. Zamyka lub otwiera zawór w zależności od zapotrzebowania temp. Powrotu a co najważniejsze steruje temp. CO w zależności od temp. Zewnętrznej. Można tak ustawić krzywą by przy temp zewn np 20 st prawie się zamykał. Idealny temat na tą pogodę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.