kanonik Opublikowano 21 Marca 2016 #1 Opublikowano 21 Marca 2016 Dom z pustaka 120 m2, docieplony 12 cm styropianu, stolarka okienna wymieniona na PVC, CO zasilane z pieca na paliwo stałe i z węzła ciepłowniczego PEC z wymiennika JAD. Ciepła woda zasilana oddzielną nitką z węzła ciepłowniczego. Mam pytanie do osób które mają doświadczenie i wiedzę. Czy zastosowanie zaworu 3D lub 4D na zasilaniu z węzła ciepłowniczego obniży koszta poboru ciepła od PEC, czy będzie to tylko wydanie zbędne kasy czy może jeden z zaworów zastosować razem na zasilaniu z pieca i węzła? Nadmienię że zastosowanie zaworu nad piecem będzie jednak problemowe w związku z małą ilością dostępnego miejsca nad piecem. Sterowanie węzłem cieplnym odbywa się za pomocą sterownika FRISKO RX 910-SMART więc mam mnóstwo możliwości podłączeń. Załączam cienki schemat mego węzła ciepłowniczego. Proszę o porady i przemyślenie. Za wszystkie uwagi, porady i rozwiązania z góry bardzo dziękuję. mój schemat co.pdf
Gość Digitrax Opublikowano 21 Marca 2016 #2 Opublikowano 21 Marca 2016 Jeżeli węzeł ciepłowniczy jest Twoją własnością to nie ma potrzeby montażu zaworu 3D. Wystarczy zmniejszyć przepływ wysokiego parametru przez wymiennik. Po stronie wtórnej przepływ się nie zmniejszy lecz zmniejszy się temperatura zasilania instalacji co skutkować będzie niższym rachunkiem z ciepłowni. Jeżeli natomiast węzeł jest własnością ciepłowników i oni ustawiają sterowniki to możesz zażądać obniżenia krzywej grzewczej na sterowniku. Gdy będą się stawiać to zainstaluj za wymiennikiem już na swojej nieruchomości zawór 3D z pompą. Wtedy sam będziesz sobie regulować temperaturę co będzie mieć wpływ na rachunki. Czasami ciepłownie celowo zwiększają krzywą grzewczą aby pobór ciepła z sieci był większy. Jest to dla nich korzystne finansowo. Czyniąc powyższe mamy wpływ na to ile ciepła my od nich zużyjemy a nie to ile oni nam go wcisną.
kanonik Opublikowano 22 Marca 2016 Autor #3 Opublikowano 22 Marca 2016 DIGITRAX dzięki za zainteresowanie. Węzeł mam w swojej piwnicy ale oplombowany, Zmiana parametrów na węźle z PEC-u nie daje wymiernych korzyści, a sterownik posiadam swój i steruję nim pracę pieca CO, CWU, pompy CO natomiast analizując pracę zaworu 3D i 4D oczywiście z siłownikiem doszedłem może do głupiego wniosku, ale podniesienie temperatury powrotu na wymiennik poprzez któryś z wymienionych zaworów powinien korzystnie wpłynąć na mój portfel. W załączniku załączyłem mój skromny schemat całego węzła ( w razie potrzeby mogę go uzupełnić o resztę instrumentarium) i może ktoś pomógłby mi umiejscowić ten zawór oraz powiedzieć czy pompa może pozostać w tym miejscu gdzie jest czy muszę ją przenieść na zasilanie. W ogóle jak to zrobić, bo w okresie letnim mierzę się z przeróbkami. Z góry bardzo dziękuję wszystkim którzy będą chcieli wyrazić opinię na ten temat.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.