fotopasjajelcz Opublikowano 11 Marca 2017 #26 Opublikowano 11 Marca 2017 Witam A dla sąsiadów taka zaleta, że nie smrodzisz im przez całą noc kotłem pracującym w podtrzymaniu, kiedy to smrodzenie letnie jest najbardziej uciążliwe. Pozdrawiam Posiadam także piec z zapalarka potwierdzam fajna sprawa lecz zanim doszedłem jak tego używać , troszkę minęło czasu i 4 próby nie udane rozpalenia . Przede wszystkim trzeba ustawić parametry zapalarki , czas rozgrzewania , czasy rozpaleń oraz nadmuchy niby jest automat ale pewne opcje trzeba ręcznie wprowadzić. https://www.youtube.com/watch?v=U_Vp3tG5p8k Podsyłam film z ustawieniami tak na szybko
Marczi11 Opublikowano 11 Marca 2017 #27 Opublikowano 11 Marca 2017 Witam a co z żarem w retorcie ,jest wypychany do popielnika czy jak
Marczi11 Opublikowano 11 Marca 2017 #28 Opublikowano 11 Marca 2017 A co z żarem w retorcie jest wypychany z groszkiem do popiołu w jakiej ilosci
Putek100 Opublikowano 11 Marca 2017 Autor #29 Opublikowano 11 Marca 2017 Popiol spada do popielnika,ilosc popiolu zalezy od wegla jakim palisz,jak palilem groszkiem z chwalowic to popielnik czyscilem raz na 3 dni jak palilem ekogroszkiem z kopalni silesia to pelny popielnik za jeden dzien.podstawa to dobry wegiel,ale co dostaniesz ze skladu opalu to juz loteria.
fotopasjajelcz Opublikowano 17 Marca 2017 #30 Opublikowano 17 Marca 2017 Czy ktoś z kolegów ma ustawione sterowanie pogodowe dla kotła oraz FuzzyLogic , + sterowanie pogodowe dla mieszaczy nr 1oraz nr 2 , interesuja mnie ustawiania krzywej grzewczej: - ogrzewanie podłogowe 0,2 -0,6 - ogrzewanie grzejnikowe 1,0 - 1,6 - kocioł 1,8 - 4
fotopasjajelcz Opublikowano 9 Kwietnia 2017 #32 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 mam ustawione sterowanie pogodowe dla kotła oraz FuzzyLogic , przełączylem na automat by sam się przełączal w trybach zima i lato . Jeśli grzeje CO+CW wszystko niestety ok natomiast jeśli się przelaczy na lato to często wywala komunikat ostrzeżenie temperatura pieca za wysoka nie bardzo mogę dojść dlaczego .obniżalem temperaturę kotla do 65 pomimo tego w nadzorze temp rośnie Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Gułag Opublikowano 10 Kwietnia 2017 #33 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Ustawienia serwisowe --> 0000-> ustawienia palnika----> nadzór--->czas przerwy proszę ustawić na 30min, fabryczne 15min przy samej CWU często powoduje przebijanie temperatury. Osobiście w przypadku pracy już na stałe w trybie LATO polecam ustawić wysoką histerezę CWU np 10 stopni i w ustawieniach serwisowych w nadzorze czas nadzoru zmienić z 255 na 0. Po nagrzaniu zbiornika kocioł automatycznie przejdzie w postój i załączy się dopiero gdy spadnie temperatura CWU.
fotopasjajelcz Opublikowano 11 Kwietnia 2017 #34 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Dziękuje za odpowiedz bardzo mi pomogła . Proszę jeśli można o podanie ścieżki do ustawień CWU histerezy CWU nadzór wiem gdzie jest . Tylko że piec mam ustawiony w trybie auto nie przełączam go z panelu ręcznie na Zima/Lato
Gułag Opublikowano 11 Kwietnia 2017 #36 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Takie coś polecam robić tylko wtedy kiedy grzejemy samą CWU. Jeśli chodzi o histerezę CWU to z głównego menu wchodzimy Ustawienia CWU--->Histereza zasobnika CWU i ustawiamy na 10-15 stopni. Następnie Ustawienia serwisowe --> 0000-> ustawienia palnika----> nadzór--->czas nadzoru ustawiamy z 255 na 0. Dopiero teraz zauważyłem Pana film z ustawieniami rozpalania. Jeśli chodzi o parametry rozpalania: - czas testu zapłonu - 4min - czas podawania - 25sek - nadmuch rozpalania 24% w większości przypadków wystarcza przy maksymalnie otwartej przesłonie wentylatora w innym przypadku można dodać 1-2% - czas rozpalania dla ekogroszku 6-9 min maksymalnie - czas rozgrzewania 0 min- wydłużenie nadmuchu 30-50sek Przy obecnych nastawach zapalarka długo nie pożyje.
fotopasjajelcz Opublikowano 12 Kwietnia 2017 #37 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 "Czyli jak dobrze rozumiem ustawienia lato odnoszą się tylko do tej opcji nie uwzględniając opcji auto kiedy piec ma się sam przełączać . Wczoraj ustawiłem czas przerwy w nadzorze z 15 min ma 30 min o tyle lepiej ze tylko raz wywalill błąd przekroczona maxymalna temp pieca , nie bardzo wiem dalej czego się czepic dlaczego wywala mi ten alarm Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.