tpawel Opublikowano 7 Marca 2016 #1 Opublikowano 7 Marca 2016 Witam posiadam piec Kielar eco plusII (lux420pid) slimakowy ustawienia: -praca 10s. -przerwa 70s. -praca w podtrzymaniu 10s/25min -dmuchawa w podtrzymaniu 100s/10min - tem. zad.na CO 50st. tem. zad. na COW 45st. -moc dmuchawy 35% Jestem zaniepokojony praca tego pieca ponieważ od 1 listopada kiedy go zainstalowali do dzisiaj spali kolo 5,5tony eko groszku (Retopal) czy to jest normalne bo juz sam niewiem? przypomne ze dom jest 2 pietrowy kolo 200km pompa na CO chodzi caly czas na pierwszym biegu a na COW tez na pierwszym biegu ale wylacza osiagnie zadana tem. Czy mozna cos ulepszyc bo ja juz niemam pojecia ??
marekd Opublikowano 7 Marca 2016 #2 Opublikowano 7 Marca 2016 Witam. Kolego to jakas Masakra , poslij na forum schemat tej kotlowni Twojej bo tak to wrozenie z fusow .Pompe kotlowa masz w ukladzie ?.
tpawel Opublikowano 7 Marca 2016 Autor #3 Opublikowano 7 Marca 2016 Witam tak popmy mam nawet 3 jedna no CO druga CWO i trzecia co jest na trzecim obigu do wody :) ze zdjeciem mam problem bo nimoze mi go tu zaladowac jesli tylko sobie poradze z problem napewno wysle:)
Gość Opublikowano 7 Marca 2016 #4 Opublikowano 7 Marca 2016 Na początek zdjęcia popiołu. Czy nie ma w popiele niedopalonych kawałków węgla i czy nie robią się spieki. Dmuchanie co 10min. przez 100s ,to jakieś szaleństwo,wydmuchujesz prawie wszystko w komin! Spróbuj ustawić tak: podawanie 6s przerwa w podawaniu 70s praca w podtrzymaniu 6s/25min. dmuchawa w podtrzymaniu 20s/25min. moc dmuchawy bez zmian. Opróżnij popielnik i zgarnij trochę z retorty,daj czas na ocenę nastaw do rana i zobaczysz wtedy jak to wygląda.
tpawel Opublikowano 7 Marca 2016 Autor #5 Opublikowano 7 Marca 2016 ok ide to poprzestawiac jutro dam znac co i jak i wysle to zdjęcie popilu jest w mojej ocenie nawet dobrze spalony jutro sie przekonasz, a co do wybierania go z popielnika to gdzies co 2-3 dni pelne wiaderko.
tpawel Opublikowano 8 Marca 2016 Autor #6 Opublikowano 8 Marca 2016 ustawilem tak jak mowiles i do potrzymania nawet nie dochodzi moze w tym byc problem ze pompka od Co chodzi caly czas i ta woda jest cyciagana z niego i on jej nie utrzymuje? a fotki popoiłu i kotlowni.
Gość Opublikowano 8 Marca 2016 #7 Opublikowano 8 Marca 2016 Jeżeli pompka pracuje na 1 biegu to bez obaw a to,że kocioł pracuje nie przerwanie w okolicach zadanej to też dobrze. Świadczy o tym,że kocioł pracuje z dużą sprawnością,uzupełnia tylko straty ciepła w budynku i utrzymuje na właściwym poziomie temp. w pomieszczeniach. Nie napisałeś czy dom jest ocieplony i ile opału spalisz przy tych ustawieniach przez dobę. 200m2 to jest trochę do ogrzania. Popiół wygląda dość dobrze,są widoczne niedopały,możesz zwiększyć moc dmuchawy o 1%. Warto jeszcze sprawdzić jaką temp. mają spaliny za wyjściem z kotła ale do tego potrzebny termometr z sondą na 300*C.
tpawel Opublikowano 8 Marca 2016 Autor #8 Opublikowano 8 Marca 2016 Chociaz troche mnie uspokoiłeś bo juz myslem ze z nim cos nie tak. Dom nie jest ocieplony zastanawiam sie czy problem nie tkwi w nie ocieplonym suficie na pietrze strych jest caly otwary i temu sa takie duze ubytki cieplego powietrza wiesz co na moje oko piec spala ok. 40-50kg retopalu na dobe.
Gość Opublikowano 8 Marca 2016 #9 Opublikowano 8 Marca 2016 To znaczy,że nie masz drzwi na strych i jest otwarta przestrzeń? A w ogóle ostatni strop należy dobrze docieplić,ucieka tędy 30% ciepła. Jeżeli strych jest nie użytkowy i tam nie chodzisz rozłóż wełnę 2 warstwy po 10 cm na przemian i będziesz spalał mniej. To tłumaczy duże spalanie. Jeśli tam musisz chodzić,czy też cokolwiek składować,daj 2 warstwy twardego styropianu 10cm,na to folię i płyty do chodzenia. Jak najszybciej. Gdybyś mógł wrzucić zdjęcia palnika podczas pracy i jak kocioł wygląda w środku.
tpawel Opublikowano 8 Marca 2016 Autor #10 Opublikowano 8 Marca 2016 nie nie tak to mam pozamykane ale jednak sa mega ubytki przez strop zastanawiam sie nad ta welna albo chyba juz doloze i zrobie wylewke na gotowo. a fotki na pierwszym jak dmuchawa idzie na drugi chwile po wylaczeniu
Gość Opublikowano 8 Marca 2016 #11 Opublikowano 8 Marca 2016 Jak wylewka to tylko twardy styropian 2 warstwy na przemian i folia. Na ruszcie wodnym masz położone płytki szamotowe? Jak wygląda wymiennik, na drzwiczkach widać sadzę. Kocioł czyść regularnie nawet co tydzień,lepszy jest odbiór ciepła.
tpawel Opublikowano 8 Marca 2016 Autor #12 Opublikowano 8 Marca 2016 styropian to wiem, a szamt jest tylko po bokach paleniska a czyszcze tez regularnie wiec z tego wychodzi ze problem mam z tym stropem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.