Abdomen Opublikowano 14 Lutego 2016 #1 Opublikowano 14 Lutego 2016 Witam serdecznie. W ciągu 2-3 tygodni mam zamiar przeprowadzić się z bloku do nowo kupionego domu. Długo zastanawiałem się nad rodzajem kotła i wybór padł na kocioł dolnego spalania KSGW Zgoda. Nie wiem tylko którą wersję mocy wybrać, 11 czy 15kW i tutaj proszę forumowiczów o podpowiedź. Dom z początku lat 80, 116m/kw. Nieocieplony, jedynie plastikowe okna. Podpiwniczony, w piwnicy ściany z pustaka w ziemi na około 2/3 wysokości. Stropy betonowe. Ściany na parterze i piętrze z cegły. Strych nieocieplony nad całym budynkiem 58m/kw, 2m wysokości w najwyższym punkcie. Instalacja CO, stal i żeliwne grzejniki, zbiornik CWU 80l ale ma być zmieniony na 200l. Pozdrawiam.
Bolczaczko Opublikowano 14 Lutego 2016 #2 Opublikowano 14 Lutego 2016 http://cieplowlasciwie.pl/start Oblicz zapotrzebowanie na ciepło, i zastanów się jakie termomodernizacje masz zamiar przedsięwziąć. Zresztą 11-15 kw, obojętnie który, gdy zaizolujesz budynek możesz dostawić bufor. Chyba że chcesz palić w dolniaku na pełen etat :)
Abdomen Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor #3 Opublikowano 14 Lutego 2016 Dzięki Bolczaczko, na pewno z tego skorzystam, muszę tylko poznać pewne wymiary ale to już nie dzisiaj :).
mieciopar Opublikowano 16 Lutego 2016 #4 Opublikowano 16 Lutego 2016 Ja wziąłem 15 i w moim przypadku był za duży przy ciągłym paleniu, zmniejszyłem ruszt i obniżyłem palnik.Dom 130m2 i bojler 150l okna stare. Przydał by się duży bufor wtedy nie ma problemów. Kociołek ogólnie dobry ja jestem zadwolony.
Abdomen Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor #5 Opublikowano 16 Lutego 2016 Witam. Z obliczeń na stronce http://cieplowlasciwie.pl/start wynika że maksymalne zapotrzebowanie może wynieść 13,4kW. Niestety w tym roku ani w następnym prawdopodobnie nie będę w stanie ocieplić ścian budynku przez które jak wynika z wykresu ucieka 32% ciepła, za to będę mógł nawet we własnym zakresie docieplić strop strychu, dach i podłogę nad piwnicą. Po takich zabiegach zapotrzebowanie spada z 13,4kW do 7,7kW. Lepszą opcją będzie chyba kocioł 11kW. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.