Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Koszty Zakupu Materiałów I Urządzeń Do Instalacji Co

kammill

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przymierzam się do zakupów do wyposażenia kotłowni. Docelowo będzie podłogówka i grzejniki, grzanie cwu i kiedyś tam solary albo pompa do wody (czekam jak uruchomią w Gminie dotacje). Mam pytanie z jakim kosztem muszę się liczyć jeżeli chodzi o wszystkie pompy, rurki i tym podobne? Oczywiście chodzi mi o orientacyjne koszty. Na razie wiem: defro eko komfort 12kw - około 7k, bojler (200-300l) - 2k. Co dalej?

Opublikowano

Dom 160m2 z garażem i kotłownią. Bez garażu i kotłowni 125m2. 

W garażu 1 grzejnik na przegryzienie temperatury, do tego 3 pokoje po 1 grzejniku i duży grzejnik do pokoju nad garażem i garderoby. W sumie zatem 6 grzejników. 

Łazienki - grzejniki ręcznikowe.

Parter cały podłogówka - 60m2 - plus łazienka na górze: 8m2 = 68m2.

Dodam, że instalacje mam już rozprowadzoną pod wylewki, wsadzoną także skrzynkę pod ogrzewanie i w niej rozdzielacze. Chodzi mi o instalacje w kotłowni. 

Opublikowano

To zalezy jakie pompy i ile pomp jak chcesz podlogowke ,grzejniki, ladowanie cwu to juz masz 3 pompy.Jak jeszcze ochrona powrotu to juz 4 do tego zawory 4d lub 3d.3d jeden lub dwa bedzie Ci potrzebny do podlogowki i grzejnikow. Mozesz zrobic ochrone powrotu sprzeglem hydraulicznym  rurami 2' blisko czopucha zeby sie z niego tez rura nagrzewala  z niego wyjscie na pompy jak tak mam i dziala swietnie, bez dodatkowej 4 pompy. Bojler z dwiema wezownicami tez bedzie Cie kosztowal z 2 tys + pompy lepsze 3 sztuki 1500 zawory,trojniki, srubunki itp z 700 z 6+ tys z rurami, musisz liczyc w ukladzie otwartym.W zamknietym drozej bo system schladzajacy dojdzie.Do tego robocizna

Opublikowano

Jaka jest opcja najlepsza i najbardziej wydajna? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.