Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kwdp16Kw St-480, Duże Spieki, Za Gorąco W Domu. Pomocy

marek125

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w ramach podsumowania moich prób z kotłem:

po ustawieniu zaworu 4d na 4,5 pozycję utrzymuje się stała temp. w domu: 21-22 stopnie. Najlepszy wynik spalania to 25kg na 22godziny 50 minut (14.01.2016) nastawy:

zadana 55 stopni

czas podawania 5 sek.

przerwa podawania ok.52 sek

praca podtrzymania 10 sek

przerwa podtrzymania 25min

went w podtrzymaniu czas pracy 20 sek przerwa 25 minut

nadmuch 2-4% klapa otwarta na max czopuch 50%

węgiel 26Mj

główny problem w PRACY W DWUSTANIE jest taki że po zwiększeniu mocy wentylatora temperatura CO spada (komin nowy systemowy, ocieplony) bardzo słabo rośnie, piec ciągle pracuje, nie wchodzi w podtrzymanie. Powinno chyba być na odwrót (więcej powietrza=większa moc) dużo niedopalonego  spada do popielnika.

16.01.2016 próbowałem palić w kotle ze sterownikiem w funkcji PID

spalił 25kg w 19godzin...

dwa główne ustawienia w menu instalatora:

współczynnik wentylatora od -4 do 50 ustawione na  5 (nie widać różnicy między 5 a 25..)

współczynnik podawania od -30 do 30 w procentach.  Tutaj mimo zmian nawet na -30 podajnik praktycznie nie reaguje, często podaje(stąd pewnie to spalanie) po zwiększeniu podawania do np. 8 procent niewiele się zmienia...  kopiec jest ogromny (od retorty jakieś 7cm żaru) JAK to działa ???

pozdrawiam

Opublikowano

Najpier trzeba opanowac dustan by dobrze spalal wegiel a potem przejsc na PID

Opublikowano

marek mysle że masz racje.. aktualnie caly czas próbuje w dwustanie. Zwiększam czas podawania o sekundę i z czasem zmniejszam przerwę podawania o 1-2 sekundy, efekt taki że w retorcie dużo węgla, żaru. Natomiast stopniowe zwiększanie nadmuchu zamiast podwyższać temperaturę na kotle, ustaje  w miejscu bądź spada..  Nie wiem czemu tak jest, wydaje mi się że raczej powinna szybko rosnąć..

Opublikowano

Przy tym twoim sterowniku jest zabawa z podawaniem przerwa went gora dol.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.