piastun Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor #26 Opublikowano 16 Stycznia 2016 a nie lepiej tak bufor odłączać?
jarekr Opublikowano 16 Stycznia 2016 #27 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Tak jest schemat emusa nie jest poprawny .
jarekr Opublikowano 16 Stycznia 2016 #28 Opublikowano 16 Stycznia 2016 chodziło mi o elekotrozawór, tak z ciekawości, jaka wielkość bufora, jaki kocioł, jaki metraż, jakie ocieplenie jakie zapotrzebowanie. pozdr nie mam elektrozaworu , tylko zawory mieszające elektryczne , sterowane sterownikiem .Kocił Kalvis k-25u 25kW , do ogrzewania ponad 250 m2 , dom z lat 70 ( kwadraciak docieplony 8 cm styro , okna pcv standard , bufor 2 tyś l plus 500 l a-la bufor cwu ,zapotrzebowanie na ciepło liczone z internetu to ok 12 kW , ale to tak bardzo zgrubnie liczone . Tak naprawdę można coś powiedzieć o zapotrzebowaniu na ciepło jeśli przyjdą mrozy po co najmniej 20 st przez tydzień i więcej .
jarekr Opublikowano 16 Stycznia 2016 #29 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Piastun , jeśli jest prawidłowo wykonany bufor do jeśli woda z kotła przechodzi przez bufor to potrzeba tylko kilka- kilkanaście minut aby woda za buforem miała podobną temperaturę jak przed buforem . nigdy bufora nie podłącza się zasilaniem od dołu . bo nie bedze rozwarstwienia zładu ,ani ładowania czy rozładowania warstwowego .
jarekr Opublikowano 16 Stycznia 2016 #30 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Wszystko o buforach jest tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a/page575&highlight=bufor i schemat jak już to taki choć tak na dobrą sprawę to powrót z co też powinien omijać bufor , ponieważ woda powrotna jest też ogrzana i będzie od dołu ładować bufor ale nie warstwowo a mieszając zład
piastun Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor #31 Opublikowano 16 Stycznia 2016 @jarekr tak masz rację. Mi chodziło o to, że to można uprościć za pomocą jednego zaworu. Oczywiście bufor ładujemy od góry.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.