Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Różnica Pomiędzy Buforem A Sprzęgłem

piastun

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chodziło mi o elekotrozawór,

tak z ciekawości, jaka wielkość bufora, jaki kocioł, jaki metraż, jakie ocieplenie jakie zapotrzebowanie.

pozdr

nie mam elektrozaworu , tylko zawory mieszające elektryczne , sterowane sterownikiem .Kocił Kalvis k-25u 25kW , do ogrzewania ponad 250 m2 , dom z lat 70 ( kwadraciak docieplony 8 cm styro , okna pcv  standard , bufor 2 tyś l plus 500 l a-la bufor cwu ,zapotrzebowanie na ciepło liczone z internetu to ok 12 kW  , ale to tak bardzo zgrubnie liczone . Tak naprawdę można coś powiedzieć o zapotrzebowaniu na ciepło jeśli przyjdą mrozy po co najmniej 20 st przez tydzień i więcej .

Opublikowano

Piastun , jeśli jest prawidłowo wykonany bufor do jeśli woda z kotła przechodzi przez bufor to potrzeba tylko kilka- kilkanaście minut aby woda za buforem miała podobną temperaturę jak przed buforem . nigdy bufora nie podłącza się zasilaniem od dołu . bo nie bedze rozwarstwienia zładu ,ani ładowania czy rozładowania warstwowego .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.