boro878 Opublikowano 3 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Witam. Posiadam piec Stalmark duo boss 24kW ze sterownikiem st 630h. Dom mam Rododendrony 6 (2g) 3x grzejniki i cały dom podłogówka, wymiennik 300l. Ustawienia mam takie: Przerwa podawania: 4min 40sek Przerwa podtrzymania: 130min Siła nadmuchu: 40% Wentylator w podtrzymaniu: - czas pracy 45sek., czas przerwy 7min 40sek Mój problem polega na tym że nie może mi się rozgrzać piec do temperatury zadanej 60 stopni. CWU jest na 40 stopni, pokojówka na sterowniku pokojowym jest na 21 stopni. Dmuchawa pracuje cały czas a już zmieniałem tyle ustawień i co jakiś czas mi wygasało bo w popielniku albo miałem węgiel albo popiół i alarmy mi się załączały o niskiej temp.
Gość jacek61 Opublikowano 3 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Tu masz temat o twoim kotle: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15820-problem-kocioł-stalmark-i-duża-ilość-popiołu/ Może znajdziesz tam odpowiedź.
marekd Opublikowano 3 Stycznia 2016 #3 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Jakie podawanie nie piszesz jak nie osiaga temp to cza zwiekszyc podawanie , a potem jak dojdzie regulowac +/- podawanie . Piec powinien sie nie odstawiac boo to bez sensu i tak pozniej musi gonic do zadanej .
boro878 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor #4 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Czyli mówisz żeby przerwę podawania dać np. na 4min 00sek a siłę nadmuchu trochę zwiększyć czy nie. Jakie byś proponował ustawienia
Johan650 Opublikowano 8 Stycznia 2017 #5 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Dmuchawę masz już mocno podkręconą, zwykle ustawia się na 30 góra 35%. Skoro piec nie potrafi dogrzać na takim nadmuchu to musisz zmniejszyć przerwę podawania. Ustaw na początek 3min i obserwuj jak się zachowuje żar, czy niedopalony spada do popielnika (wtedy dodaj kilkanaście sekund i nadal obserwuj), czy cofa się w kierunku zasobnika i tylko się żarzy, a płomień prawie znika (w takim wypadku odejmij kilkanaście sekund i nadal obserwuj) Jaką temperaturę wypuszczasz na instalacje z zaworu 3D/4D i jaką masz temp. powrotu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.