Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Kotła Witkowski 19Kw - Sterownik Iryd Pid

SNK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przed miesiącem stałem się posiadaczem wspomnianego w temacie kotła, generalnie na tą chwilę ogrzewa mieszkanie 60m2, korytarz ( jeden kaloryfer żeliwny 10 żeberek bez termostatu ), piwnicę ok. 40m2 ( dwa kaloryfery chyba po 8 żeberek żeliwny bez termostatów ) oraz mieszkanie na pietrze 60m2 ( ustawione termostaty na 12st bo jest w całe w gruntownym remoncie ). Dogrzewa naturalnie jeszcze CWU zbiornik 100l ( jak mieszkanie na pietrze  będzie do zamieszkania to dodatkowe 100l ). Układ posiada wymiennik ciepła, połączenie wygląda następująco: Kocioł ->pompa CO->wymiennik ciepła i z tego idzie bezpośrednio do dwóch grzejników w piwnicy ( sa bardzo blisko ). Za wymiennikiem rozchodzi się na pompę CWU i pompę Cyrkulacyjną ( do grzejników ).

Co do ustawień sterownika to pompa CO i pompa Cyrkulacyjna jest ustawiona na pracę ciągłą, a CWU narazie pracuje z przymusu ciągle, bo nie mam jeszcze zamontowanego czujnika przy zbiorniku ( rozumiem, że ciągle dogrzewa, jako, że nie widzi temperatury ). Jeśli chodzi o resztę to wentylator DM80 ustawiony na 49 bieg - 75% i 1 bieg 30%, czas podawania 8sek, czas w PRACA to podawanie co 32sek nadmuch 18 bieg, PODTRZYMANIE to podawanie co 2min 30sek i 3 bieg. Przedmuch ustawiony na 10sek, wyłączenie 20min, krotność podawania 1. Przesłona wentylatora odsłonięta w 50%. Zdaje się że nie dopala paliwa ( ciemny popiół i dosyć mocne spieki ). Co odpowiada za spiekanie się ? Jak się zabrać za dopasowywanie ustawień sterownika ? Na tą chwilę palę groszkiem 27-28mj, płomień jest coś pomiędzy zółtym, a czerwonym kolorem nie za wysoki. Proszę o dobre rady.

ps. temp ustawiona na 55st, dosyć długo dochodzi do temp zadanej, krotko utrzymuje się po osiagnieciu.

Opublikowano

Przydal by sie jakis szkic inst.

Moze niska temp.powrotu i szybko wychladza kociol .

Opublikowano

Załacza schemat orientacyjny. Generalnie ustawiłem wg zaleceń producenta i koryguję. Ide z zamiarem zakupu termometru do czopucha.

karta-5-pl.pdf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.