ktaczal Opublikowano 5 Grudnia 2015 #1 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Kocioł kilkuletni mam swiezo po przerobieniu i wstawiony podajnik Ardeo obrotowy 15KW Witam jestem początkujacym pieca z podajnikem i mam problem z podtrzymaniem na obecną chwilę chyba ustabilizowałem pracę kocioł jest praktycznie cały czas na podtrzymaniu i mi się wydaje że żar jest bardzo nisko i dziwny mam popiół jakby nie dopalony, dmuchawę musiałem praktycznie całkowicie zamknąć kupiłem na razie kilka worków lepszego opału około 800zł/t. mnie naprawdę martwi popiół przy rospalaniu kotła czyli na max pracy kotła nie było takiego popiołu był prawie jak mąką w załączniu fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nex1983 Opublikowano 5 Grudnia 2015 #2 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 W popielniku Masz węgiel a nie popiół, jeżeli pracujesz z pid, korekta podawania stanowczo w dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktaczal Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 rozumiem ze zmniejszyć czas podawania boję się ze żar się cofnie do slimaka jest to mój pierwszy piec z podajnikem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makog Opublikowano 5 Grudnia 2015 #4 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 smialo mu ustaw czas podawania z 25 na 20 i za pare godzin sprawdz, lub jesli nie dogrzewa do zadanej to dodaj wiatru. Masz sporo niedopalu i sadzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktaczal Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 ustawiłem na 20 i zobaczę z dogrzaniem to nie ma problemu, problem to mam utrzymamiem grzybka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktaczal Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 zmniejszyłem podawawanie do 20sec oraz czas przerwy na 17minut i mam taki efekt popiołu prawie nie widać ale nie mogę utrzymać wiekszego grzybka mysle ze wegiel jest za bardzo karoryczny a teraz nie ma dużego zapotrzebowania na ciepło około 3stopni na zewnatrz zastanawiam się czy kupić kilka worków tajszego opału po 700zł/t zaznaczę ciąg komina mam mocny musiałem rozczelnić wyczystkę w kominie i górne dzwiczki w piecu (klapka) zeby osłabić ciąg.bo jak przymknąłem dmuchawę to bardzo słabo się paliło jak spadło do 50stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janklos12 Opublikowano 6 Grudnia 2015 #7 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 w tych palnikach nie potrzeba utrzymywać kopca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.