Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eco 15Kw

pawsob85

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zacząłem właśnie uzytkować wyzej wymieniony piec, dom 176M2 pow użytk, niewiele ponad 200m2 podłog, cały dół oprócz garazu i kotłowni podłogówka około 75m2, 10 cm sterpianu na podłodze, 15 cm na elewacji (oba grafitowe), sciany pustak ceramiczny 25 cm, poddasze 30cm wełny lambda 35

moje ustawienia:

temp zadana 50°, hstereza kotła 2°

temp zał. pomp 45°

bojler 50° histereza 5°

czas podawania w trybie palenia 10sek ; przerwa w podawaniu 90sek, nadmuch 40 w skali (0-100) przesłona odsłonieta w 1/3

praca w podtrzymaniu podawanie co 15min wiatrak co 6min na 5sek

Piec pracuje około 10-11min i przechodzi w podtrzymanie od 31-33min

temp w domu dół 22° pomieszczenia na górze 20,5-21°, łazienka na górze z podlogówka 22°

podłogówka nastawiona na 2 w skali 1-8 gdzie 8 grzeje najmocniej temp zadana na podłgówce 26° na wejsciu jest jednak wyzsza wydaje mi sie ze okolo 28

zawór trójdrozny głowny na 7,5 skala 1-10 gdzie 1 to maksymalna moc

co do spalanie nie moge nic napisac poniewaz jest to pierwszy zasobnik i wiekszosc opalo poszło na testowanie ustawien,z czego pierwszego dnia około pół zasobnika. Przed startem wsypałem 100kg sprawdzonego węgla, myśle że z tymi ustawiniami jest szans na 5 dni palenia na 100kg.

czy da sie ewentualnie cos polepszyc, proszę o ewentualne uwagi, gdyż jestem laikiem i bawie się tym piecem od 4 dni.

dzieki za info

Opublikowano

nic nie na pisales jakim palisz opalem,jak wyglada popiol,

czy jest to świeżo uzytkowany dom,mowa o wygrzaniu scian itp

co do ustawien troche za mocno dmuchasz w trybie pracy bym zmiejszyl nadmuch do 25% i podawanie w podtrzymaniu wydluzyl do 30min i w ogole bym nie dmuchal w podtrzymaniu po co chlodzic kociol

temperature kotla ustaw na 60 stopni,jak dla mnie masz duza przerwe w podawaniu 90sek ale wlasnie musisz napisac jaki masz popiol i jak wyglada spalanie i kopczyk na retorcie.

Opublikowano

kopczyk mysle ze wystaje z 1-2 cm ponad retorte, wegiel nie mam pojecia tyle ze kamienny nie brunatny, miałem worek brunatnego to cały czas wygasał piec

bez nadmuchu w podtrzymaniu to chyba dobry pomysl bo rzeczywiscie wychładza

podtrzymanie 3 sek podawania na 15 minut zeby ruszylo trosze zarem

jesli chodzi o popiół to robi sie taki twardawy zwirek czasami trafi sie jakis spiek.

jesli chodzi o nadmuch 25 to wydaje mi sie ze mocno wydłuzy nagrzewanie sie pieca który po wybudzeniu z podtrzymania spada mnie jwiecej do 44 ° i potrzebuje okolo 11 minut na osiagniecie 50, i wplynie na poziom nagrzania piec w podtrzymaniu,  w tym momecie po uzyskaniu zadanej temp w podtrzymaniu dochodzi mi do 58-59°

Opublikowano

jesli chodzi o swiezosc domu to zamieszkaly od lipca tego roku i raczej regularnie przepalany do zeszłego tygodnia drewnem takze w domu było jak w piekle ;D

Opublikowano

W sumie ty nie masz problemu z piecem jak narazie ,popiol sam piszesz ze masz dobry  ,nie gasnie ci piec itp sterownik ogarneles ,na forum glownie kraza tematy jak:

-nie do pala opalu

-spieki itp

-piec gasnie

-wadliwa instalacja

-itp

u ciebie jedynie pytanie nasuwa sie  czemu tak niska temperature trzymasz na kotle,jak wyglada ochrona powrotu a dokladniej jaka masz temperature powrotu,bo mocno ci leci w dol temperatura po wystartowaniu pieca z podtrzymania w tryb pracy.

czy sa termostaty na grzejnikach?

Opublikowano

termostatów nie mam, steruje kaloryferami zaworem 3d tak jak pisałem powyzej skala 1-10 (gdzie 1 max moc) mam ustawiene na 7,5 grzejniki prawie nie grzeja. W sterowniku na powrocie mam temp. w przedziale 27-30 st chyba przez podlogówke(zawór podłogówki na 26° ustawiony) , w domu jest ogolnie ciepło ale szczerze mogłyby grzac troche mocniej kaloryfery spobuje ustawic powiedzmy 5 wtedy beda cieple i zobaczyc ile piec wytrzyma w podtrzymaniu podejrzewam ze niestety niedługo.

W sumie ty nie masz problemu z piecem jak narazie ,popiol sam piszesz ze masz dobry  ,nie gasnie ci piec itp sterownik ogarneles ,na forum glownie kraza tematy jak:

-nie do pala opalu

-spieki itp

-piec gasnie

-wadliwa instalacja

-itp

u ciebie jedynie pytanie nasuwa sie  czemu tak niska temperature trzymasz na kotle,jak wyglada ochrona powrotu a dokladniej jaka masz temperature powrotu,bo mocno ci leci w dol temperatura po wystartowaniu pieca z podtrzymania w tryb pracy.

czy sa termostaty na grzejnikach?

Opublikowano

zmieniłem parametry na 5 sek podawania 35 przerwa w podawaniu, nadmuch 25 %, ustawiłem aby nie włączał się nadmuch w czasie podtrzymania,

reszta parametrów jak wczesniej pisałem temp zadana 50 histereza 2

piec grzeje okolo 10min po czym przechodzi w podtrzymanie 42-45 min

po załączeniu się pieca temp spada do 46°

Opublikowano

A jaka masz temperature powrotu.

Opublikowano

30° chodzi praktycznie tylko podłogówka i bardzo delikatnie kaloryfery

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

To bardzo kiepsko dla piecyka tak niski powrót. Na piecu pewnie jest naklejka a na niej napisane "minimalna temperatura powrotu 550C".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.