sceda Opublikowano 7 Listopada 2015 #1 Opublikowano 7 Listopada 2015 Witam, od kilku lat użytkuję poniższą instalację: - piec CO z podajnikiem - Heinztechnik + sterownik Menuet HT500 - układ CWU zamknięty - pompa + zasobnik - układ CO otwarty grzejniki + podłogówka - pompa na wyjściu z pieca + mieszacz Gorgiel Układ funkcjonuje poprawnie. Ale chciałbym usprawnić działanie mieszacza od podłogówki. Mieszacz jest podłączony inaczej niż schemat producenta wskazuje ale pompa została odwrócona i moim zdaniem funkcjonuje poprawnie. 1. Jakie elementy mógłbym dołożyć do tego mieszacza aby uzyskać większą efektywność? 2. W obecnym układzie pompa pracuje 24h, nawet gdy sterownik od pieca wyłącza główną pompę. 3. Kapilara jest podłączona do dolnej belki - chyba powinna być podłączona do górnej belki? 4. Czy można zamienić głowicę termostatyczną na zasileniu mieszacza na coś innego? 5. Gdy piec wychodzi ze stanu podtrzymania temperatura spada z 65 stopni do ok 45 stopni - czy to normalne? Może trzeba by dogrzewać powrót wody CO? Dzięki za rady :-)
Łukasz01 Opublikowano 9 Listopada 2015 #2 Opublikowano 9 Listopada 2015 Strzałka na pompce CO powinna być w dół. (albo źle widzę)Kapilara powinna być na zasilaniu pętli czyli tam gdzie rotametry.Mam podobny układ instalacji. Obie pompki teraz działają cały czas, tyle że mam sterownik zaworu 4D i tym steruję temperaturą układu CO. temp. spada tylko o 3°C.Wcześniej główna pompka CO wyłączała mi się po osiągnięciu w pomieszczeniu temp. zadanej, po jej ponownym włączeniu temp. spadała o 20°C z 70°C do 50°C. Wcześniej też pompka podłogówki chodziła cały czas. ps. mało nie oślepłem wpatrując się w te małe rysunki ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.