Laylot Opublikowano 26 Października 2015 #1 Opublikowano 26 Października 2015 Witam, Rozpoczynam pierwszy sezon w nowym domu, gdzie po raz pierwszy mam jakąkolwiek styczność z C.O. opartym na kotle gazowym i całym systemie instalacji. W związku z tym będę miał za chwilę kilka dla mnie bardzo istotnych pytań na tym forum. Zaczynam od chyba bardzo prostego. Otóż jednym z elementów instalacji obiegu grzewczego ogrzewania podłogowego na parterze jest czujnik temperatury z salonie (DeDietrich AD254) W instrukcji obsługi jest informacja, że należy skalibrować tenże czujnik. Do tego celu w pierwszej kolejności zalecają zmierzyć temperaturę pomieszczenia termometrem, następnie wartość wprowadzić w ustawieniach czujnika. Niestety trochę zgłupiałem jak sprawdzając jednocześnie na 5 termometrach (2 cyfrowych i 3 rtęciowych) okazało się, że temperatura na każdym jest inna (różnica nawet ponad 3 stopnie) Czym powinienem mierzyć temperaturę by być w miarę pewnym odczytu??? Pozdrawiam.
Hermogenes Opublikowano 26 Października 2015 #2 Opublikowano 26 Października 2015 Dodaj wszystkie pięć i podziel przez pięć.
Laylot Opublikowano 26 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 26 Października 2015 Brałem taką opcję pod uwagę i pewnie tak muszę zrobić. Zauważyłem tylko jedną prawidłowość: termometry cyfrowe pokazują wyższą temperaturę od tych rtęciowych (różnica 2-3 stopni). Które są bardziej wiarygodne?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.