Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Będe wymieniał piec górnego spalania na piec z podajnikiem i mam pytanie co do schematu jaki wymyśliłem

schemat%20co.jpg

Teraz tak na szybko o co mi chodzi .  W piecu z podajnikiem 2 zasilania i jeden powrót . Bojler znajduje sie nad piecem i działa teraz grawitacyjnie i tak chce zostawić podłącznie na rurach o srednicy 1 1/4" . Zasilanie domu pompa, na wszystkich grzejnikach termostaty wiec nie boje sie o temperature.  Bojler oprócz grzania wody ma spełniac funkcje ochrony powrotu !  Czy taki układ ma sens ??

Gość Visitor1230
Opublikowano

Dla kotla lepiej bedzie jak bedzie pracowal powyzej 70°C. Boiler w takim ukladzie bedzie grzal sie za wysoko. Ja zastosowalbym pompke i koniecznie zawor zwrotny. Temperature boilera bedzie stabilizowal sterownik kotla. 

Zeby nie przegrzegrzewac grzejnikow, zawor mieszajacy 4D. Dla ochrony powrotu wystarczy odpowiednio duza srednica mieszacza i rur obiegu kotlowego. Taki uklad ma szanse dzialac ekonomicznie.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Jezeli nie zastosujesz pompki i odciecia boilera to w pewnych warunkach moga wystapic jakies lewe albo niekontrolowane przeplywy. Boiler lepiej grzac do zadanej i odciac przeplyw. Jest ekonomiczniej i wiadomo co sie w instalacji dzieje. A temperatura kotla wyzsza moim zdaniem nie podniesie kosztow ogrzewania. Pale siodmy sezon i nie mam zadnej rdzy w kotle. A po zastosowaniu podlaczen jakie opisalem powyzej i zasady prawie stalego dobowego grzania spalanie spadlo o jakies 40%.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Zawor musi byc takiej samej srednicy jak wyjscie z kotla i umiejscowiony na jego wysokosci i w miare blisko kotla. Obieg kotlowy musi byc mozliwie krotki.

Opublikowano

ok dużo cennych informacji , poprawiłem schemat

schematco1.jpg

wszystko rozumiem co i jak , zawór zwrotny dla bojlera aby pompa co nie "kradła" wody ale jedno co mnie zastanawia jak teraz przeciwdziałać grawitacji na cwu aby grzać wodę tylko przez "sterownik"

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mam jeszcze jedno pytanie , wiem już wszystko na temat wielkości zaworu 4d i wiem ze należy go zamontować na wysokości wyjścia z pieca ale czy to należy rozumieć dosłownie ?? Czy zawór może być zamontowany 10 cm nad wyjściem ??

4d.jpg

Gość Digitrax
Opublikowano

Na wyjściu kotła wstawiasz śrubunek za nim trójnik: do góry do naczynia w bok do zaworu. nie oddalaj zaworu w bok daleko, najlepiej aby był jak najbliżej.

W powrocie robisz podobnie. Śrubunek i trójnik: w jeno wyjście poprzez kolano powrót z zaworu 4D a drugie wyjście z trójnika do powrotu ze zbiornika CWU.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.