Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie.

Jako że kończę pomału swoją instalacje , i po 2 latach dostałem zielone światlo z gazowni, nie bardzo wiem jak to wszystko spiąć. Chodzi mi dokładnie o sytuacje gdy rozpalę w kotle węglowym ( Camino )

a żeby gazówka nie załączyła się. Widzę że mój zaprzyjaźniony majster nie do końca wie jak to wyjdzie. 

Kocioł węglowy działa już 2 lata , grzeje CO poprzez wymiennik na układzie otwartym. Dodatkowo instalacja wzbogaciła się o zasobnik solarny do CUW. Dolna wężownica będzie do Camino załączana zwykłym sterownikiem a druga z kondensata. Tu wszytko ok. Ale jak to zrobić i jak to będzie się zachowywało w CO to juz pewności nie mam. Brotja z sprzęgłem hydraulicznym, dalej obieg grzejnikowy i obieg podlogówkowy. Brotja ma do tego sterownik bezprzewodowy oraz sterowanie pogodowe.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam

Opublikowano

Acha, nie dopowiedziałem jeszcze paru istotnych spraw. Obecnie sterowanie odbywa się poprzez termostaty przylgowe. Termostat przy Camino załącza pompę grzejnikową a kolejny po przekroczeniu 40 stopni uruchamia podłogówkę. Oczywiście instalacje sa spięte poprzez wymiennik płytowy. Do tej pory CUW nie było bo jeszcze wykańczam dom.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.