pawelkielich Opublikowano 31 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Witam serdecznie mam problem jak wielu poprzedników z poprawnym ustawieniem pieca. Posiadam model Krzaczek SKD 3D z podajnikiem o mocy 18 kW ze sterownikiem TECH ST-48. Mój piec ogrzewa ocieplony dom, zarówno centralne ogrzewanie jak i bojler z wodą. Powierzchnia domu wynosi ok 140 m2 może 180 m2, dokładnie nie wiem. W domu mam zainstalowanych 11 grzejników aluminiowych oraz 3 nieaktywne w piwnicy oraz ogrzewanie podłogowe w kuchni, korytarzu i łazienkach na dole i na piętrze. Stosujemy ekogroszek zakupiony w LEROY, polecił znajomy u niego przy piecu większej mocy spala zasobnik ok 8 worków na 10 dni. U mnie wygląda to tak, że piec zużywa 80 kilogramów ekogroszku na 3 czasem 4 dni. Codziennie wysypujemy popiół 1/3 do 40 litrowego zbiornika na popiół, przy czym niektóre spieki potrafią mieć do 15 cm długości a czasem cały palnik jest nimi obłożony. Zamieszczam fotografie jak to u mnie wygląda. Parametry: PRACA: czas podawania-10s. czas przerwy-50s siła nadmuchu-45 bieg/100 PODTRZYMYWANIE: czas podawania-25s czas przerwy-30 minut wentylator-15s czas przerwy wentylatora-6minut 30sekund histereza kotła-2 stopnie/10 histereza CWU-5 stopni/10 Pompy pracują równolegle, załączają się przy 40 stopniach. Prosiłbym o porady, bo próbujemy ustawić ten piec już od końca jesieni. Jeżeli ktoś się zapyta czy jest uszczelniony to odpowiadam nie mam zielonego pojęcia, piec kupiony w 2013 roku, była tylko wymiana sterownika. Samodzielnie nic w nim nie robiliśmy. Pozdrawiam Paweł !
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.