mariusz46 Opublikowano 31 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Witam. Mam problem z niemiłym zapachem w pokoju.Po wejsciu do pokoju od razu czuć smród ale nie zawsze,dodam że przez pokój idzie komin.I pytanie czy komin jest nieszczelny i przez to nie miły zapach.Dom ma około 35 lat. Pozdrawiam
rumunn9r Opublikowano 31 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 31 Grudnia 2014 czy jest tam wentylacja? zobacz czy czasem nie ma tam wstecznego ciagu i nie zaciaga spalin
mariusz46 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor #3 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Palę węglem orzech piecyk 12kw na 100m.kw.piecyk ma pół roku ok 65 stopni .strop jest ocieplony Czy bedzie konieczne izolowanie komiona
mariusz46 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor #5 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Nie. Ma to coś wspólnego z niemiłym zapachem
piastun Opublikowano 1 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 1 Stycznia 2015 nie wiem jak pachnie sadza ale jeśli ten zapach o którym piszesz przypomina wędzonkę to w kominie wytrąca Ci się taka smolista substancja (nie pamiętam teraz jak to się nazywa) która własnie w taki sposób śmierdzi. Dziwi mnie natomiast, że nie pojawiły się Tobie żadne plamy w okolicach komina. Jak stopnieje śnieg to wejdź na dach i sprawdz czy komin na samej górze jest suchy czy mokry (po sadzy to sprawdzisz).
mariusz46 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor #7 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Właśnie pojawiły się plamy ale obok komina, komin zaczyna sie ok 1m od sciany i na tym odcinku są plamy na ścianie i sufucie, a na kominie nie ma plam
tosiekplock Opublikowano 2 Stycznia 2015 #8 Opublikowano 2 Stycznia 2015 no to kondensat zaczyna się przebijać przez ściany komina; wejdź na strych i zobacz jak wygląda komin - tym bardziej jeśli nie jest ocieplony; jak już smród i plamy zaczynają przebijać się na ścianach w ogrzewanych pomieszczeniach to współczuję
mariusz46 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor #9 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Myślisz że ocieplenie komina by pomogło.Byłem na strychu ale nic tam nie widać.
tosiekplock Opublikowano 2 Stycznia 2015 #10 Opublikowano 2 Stycznia 2015 jeśli na strychu komin nie wygląda jakby był pomazany dysperbitem to chyba tragedii nie ma - bo jeśli byłby to kondensat to najpierw (nie wiem czy na pewno, ale najprawdopodobniej) zacząłby wcześniej wychodzić na strychu; zwykle zaczyna się w najzimniejszym odcinku komina; a skąd te plamy u ciebie, i to od razu w pokojach to nie wiem a co do ocieplenia to przejrzyj tytuły w dziale kominowym - znajdziesz parę wątków na temat ocieplenia komina i wykwitów na ścianach
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.