Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapach Sadzy W Pomieszczeniu

mariusz46

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z niemiłym zapachem w pokoju.Po wejsciu do pokoju od razu czuć smród ale nie zawsze,dodam że przez pokój idzie komin.I pytanie czy komin jest nieszczelny i przez to nie miły zapach.Dom ma około 35 lat.

Pozdrawiam

Opublikowano

czy jest tam wentylacja? zobacz czy czasem nie ma tam wstecznego ciagu i nie zaciaga spalin

Opublikowano

Palę węglem orzech piecyk 12kw  na 100m.kw.piecyk ma pół roku ok 65 stopni .strop jest ocieplony

Czy bedzie konieczne izolowanie komiona

Opublikowano

nie wiem jak pachnie sadza ale jeśli ten zapach o którym piszesz przypomina wędzonkę to w kominie wytrąca Ci się taka smolista substancja (nie pamiętam teraz jak to się nazywa) która własnie w taki sposób śmierdzi. Dziwi mnie natomiast, że nie pojawiły się Tobie żadne plamy w okolicach komina.

Jak stopnieje śnieg to wejdź na dach i sprawdz czy komin na samej górze jest suchy czy mokry (po sadzy to sprawdzisz).

Opublikowano

Właśnie pojawiły się plamy ale obok komina, komin zaczyna sie ok 1m od sciany i na tym odcinku są plamy na ścianie i sufucie, a na kominie nie ma plam

Opublikowano

no to kondensat zaczyna się przebijać przez ściany komina;

wejdź na strych i zobacz jak wygląda komin - tym bardziej jeśli nie jest ocieplony;

jak już smród i plamy zaczynają przebijać się na ścianach w ogrzewanych pomieszczeniach to współczuję

Opublikowano

Myślisz że ocieplenie komina by pomogło.Byłem na strychu ale nic tam nie widać.

Opublikowano

jeśli na strychu komin nie wygląda jakby był pomazany dysperbitem to chyba tragedii nie ma - bo jeśli byłby to kondensat to najpierw (nie wiem czy na pewno, ale najprawdopodobniej) zacząłby wcześniej wychodzić na strychu; zwykle zaczyna się w najzimniejszym odcinku komina;

a skąd te plamy u ciebie, i to od razu w pokojach to nie wiem

a co do ocieplenia to przejrzyj tytuły w dziale kominowym - znajdziesz parę wątków na temat ocieplenia komina i wykwitów na ścianach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.