karas220288 Opublikowano 6 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Mam prośbę, może ktoś mi podpowiedzieć czego brakuje w moim schemacie? 1. Ogólnie instalacja ma działać na grawitacji ( gdzie jakie mam rury puścić). Jeśli się nie uda grawitacyjnie, to gdzie dać pompkę. 2. Piec to kuchni węglowa polskiej produkcji, czy uciągnie te 4 grzejniki i bojler 80 l? Priorytet to ogrzanie łazienki ( 6 m) i boilera, 3. Jak wyżej, zacznę instalację od boilera i 1 grzejnika w łazience, jakto rozwiązać abym w razie zapasu mocy mógł dołożyć kolejne grzejniki. 4. Na rysunku są opisane zawory, są to zwykłe kulkowe, latem odcinam grzanie grzejników, a na boiler nie zaszkodzi też je dać chyba, jeśli potrzebne jakieś filtry i inne zawory proszę wskazać mi gdzie je dać. 5. Naczynko mabyć na strychu, z tym że miałbym problem z dostaniem się na ten strych (nademną ktoś mieszka i nie mogę wbić się z rurą), czy wystarczy jak naczynko podwieszę pod sufit a przelew dam do kanalizacji Naczynko byłoby około 0.5 m wyżej od boilera. 6. Jak dobrać grzejniki do pomieszczeń Co do mieszkania, ocieplone, metraż i ściany na rysunku. Nie mam kotłowni, a w mieszkaniu nie postawię pieca c.o (w ostateczności pieco kuchnię) lub jakiś piecyk kaflowy z podkową pożadniejszą. Tak jak pisałem, priorytet to ogrzać łazienkę i wodę w boilerze, w pokojach są piece kaflowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.