danielss Opublikowano 1 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 1 Grudnia 2014 pytanie odnośnie węzła i pompy obiegowej załóżmy mamy jakiś budynek , w nim węzeł indywidualny , moc zamówioną jest jakaś zależności miedzy pracą pompy ( jej bieg wyższy niższy ) , wydatek a mocą zamówiona - według mnie żaden na wysokich parametrach jest przecież ogranicznik przepływu - zgodnie z obliczeniowym natężeniem przepływu dla mocy zamówionej - wysokość podnoszenia ,ciśnienie wydatek ma zapewnić pokrycie start , zapewnienie normatywnych temperatur - i czy pompa będzie pracowała na biegu 1 czy przykładowo 4 jej praca , wydatek będzie się miał nijak do mocy zamówionej _ ewentualnie jak będzie pracowała na najwyższym a ludzie pozamykają termostaty to będą hałasy w instalacji a może coś źle rozumuje
Gość mak Opublikowano 1 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Dziwny tok rozumowania .... do tego napisane...... trochę po chińsku.... i tak naprawdę nie wiem w czym jest problem. A może nie ma żadnego problemu? Hałasów w instalacji tez nie będzie bo napewno są zawory nadmiarowo upustowe.
danielss Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor #3 Opublikowano 1 Grudnia 2014 może dziwny zaworu upustowo - różnicowego nie ma - podpionowe tez zwykle chodzi mi o to czy jest jakaś zależność miedzy mocą zamówioną a parametrami pracy pompy obiegowej ( większy bieg )? nie ma żadnego tak mi się wydaje a jeszcze jedno pytanie jak ma sie obliczeniowe natezenie przeplywu do rzeczywistego_ tzn zakladamy ze moc zamowiona okreslona została dla temp - 20 i przy takich warunkach pogodowych idzie zgodnie z zamowiona - ale juz przy - 5 natezenie przeplywu tez sie zmienia ( bo temperatury zasilania sie zmieniaja )
Gość mak Opublikowano 2 Grudnia 2014 #4 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Przy dużych instalacjach i sterowaniu pogodowym (na 99% takie ma węzeł) zawsze stosuje się zawór upustowy. Natęzenie przepływu rzeczywiste = obliczeniowe. Moc zamówiona jest wynikiem zapotrzebowania budynku. Inna sprawa że oblicza się dla minimalnej temp. zewnetrznmej i dla wiekszości polski wynosi ona -20 ale nie dla całe bo sa obszary gdzie liczy się dla - 24 a są gdzie sie przyjmuje -16
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.