Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rura Elastyczna Jako Komin Do Pieca "żar 1,2A"?

feliks314

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pozwolę sobie na podpięcie się do tematu. Obecnie jestem w trakcie remontu/adaptacji pomieszczeń gospodarczych. To widoczne na zdjęciu będzie "garażem/warsztatem" (nie będzie parkowane tam żadne auto). Posiadam widoczny również na zdjęciu stary piec Żar 12 z 1972r. Zastanawiam się czy ten piec mógłby pełnić rolę "pieca-kozy". Jak widać na zdjęciach nie mam możliwości podpięcia się do żadnego komina. Myślałem bardzo wstępnie o wybiciu otworu po dawnym oknie (ślad widać na zdjęciach) i wypuszczeniem rury na zewnątrz. Pytanie - czy takie rozwiązanie zdałoby egzamin? Jak wysoki ewentualnie musiałby być komin (rura) zakończona "daszkiem". Czy muszę stosować jakąś dodatkową wentylację pomieszczenia? (są tam tylko dwa małe okienka + drzwi garażowe). Kolejne pytanie - jeśli opcja zaadaptowania wyżej wymienionego pieca byłaby możliwa to jakiej grubości powinny być rury? (2mm jak wcześniej wspominane w wątku?). I jeszcze jedno pytanie - ten piec przyjmuje tylko węgiel czy mogę w nim również palić drewnem? - nigdy wcześniej go nie używałem, stoi w stodole :) od kilkudziesięciu lat i wiem że wcześniej był używany do ogrzewania pomieszczeń mieszkalnych (z tym że tam był komin). Z góry dziękuję za opinie, rady, sugestie. Pozdrawiam, Marceli

201605151_saxwqha.jpg

201605151_saxwqrh.jpg

201605151_saxwqrx.jpg

201605151_saxwqrw.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.