Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór Czterodrogowy

Sprinter100

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Koledzy powiedzcie mi, czy sposób w jaki mam zamontowany zawór czterodrogowy nie powoduje zakłóceń w pracy instalacji.

Po za tym zaworem nic nie budzi moich wątpliwości, a oto szczególy.

Zawór to Honeywell  V5442A, zamontowany na zasilaniu przed pompą, pracujący w środkowym położeniu zakresu regulacji.

Wg producenta powinien być u mnie obrócony o 180 stopni względem obecnego montażu.

Producent w wszystkich przypadkach oznacza wejście z kotła kółeczkiem na zaworze.

Nie mam problemów z kotłem, ani instalacją przy obecnym sposobie zamontowania, ale przecież  nie bez powodu w instrukcji podano sposób montażu.

W załączniku przesyłam jak to wygląda.

Będę wdzięczny za uwagi.

post-60183-0-47105500-1414950147_thumb.jpg

post-60183-0-21427500-1414950205_thumb.jpg

Opublikowano

Na yutube popatrz jak to dziala

Opublikowano

Patrz instrukcje montażu zaworu, a dwa patrz instrukcje kotła. Obieg kotłowy w instalacji z zaworem 4D powinien byc grawitacyjny (!!!), czyli średnica obiegu kotłowego najlepiej o średnicy wyjścia z kotła. Nie podajeswz średnic ale to co widać na zdjęciuwygląda bardzo skromnie. Ten 4D wyglada na Dn 20 może 25 a powroty to Cu 18 może 20 (zasilania nie widać) to co ma działać grawitacyjnie? Nie opisujesz problemu (zakłucenia pracy instalacji to bardzo szerokie określenie), ale odpowiedź na problemy leży właśnie w średncach rur i zaworu 4D (odwrotny montaż też oczywiście jest mozliwy).

Opublikowano

To może prościej.

Mam zamontowany zawór 4D w  taki sposób, źe wyjście z kotła i zasilanie instalacji są w zaworze (wg schematu producenta) zamienione miejscami z powrotem z instalacji i powrotem do kotła.

Wiem jak działa zawór 4D. Jak już pisałem,  nie mam żadnych problemów, a tylko jestem ciekaw, czy nie ma znaczenia gdzie w zaworze podłączymy zasilanie, a gdzie powrót, bo umnie właśnie jest odwrotnie niź wynika ze schematu poducenta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.