merc124 Opublikowano 18 Października 2014 #1 Opublikowano 18 Października 2014 Witam Szanownych Forumowiczów piszę z takim problemem, który spędza mi sen z oczu bo już widać zimę a ja nic nie zrobiłem ....ale do rzeczy - mam stojak z którego chcę zasilić jeden kaloryfer oddalony od stojaka około 9 metrów /drugie pomieszczenie/ oraz ogrzewać wodę bojlerem 120 l proszę o podanie jaki ma być bojler oraz jakimi średnicami rur trzeba wyjść z podkowy itd oraz czy może być naczynie przeponowe czy przelewowe ,czy musi być pompka itp w takim prostym układzie oraz prosiłbym o schemat co i jak podłączyć żeby działo, mam to zamiar sam zrobić... liczę na pomoc oraz wyrozumiałość .Pozdrawiam
merc124 Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor #2 Opublikowano 1 Listopada 2014 Witam Szanownych Forumowiczów widzę że mój temat jest chyba mało interesujący ,absorbujący.. liczyłem na pomoc gdyż chciałem sam wykonać takie ogrzewanie/względy ekonomiczne/ wiele osób szuka prostych i tanich rozwiązań grzewczych , a to spowodowane jest tym że żyjemy w tak bogatym kraju i zarabiamy majątki.......
Kamilo1989 Opublikowano 1 Listopada 2014 #3 Opublikowano 1 Listopada 2014 Nie umieściłeś nawet rozkłądu pomieszczeń i ewentualnej lokalizacji elementów, więc ciężko Ci pomóc
merc124 Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor #4 Opublikowano 2 Listopada 2014 Witam postaram się w miarę dokładnie opisać rozkład pomieszczeń oraz co gdzie i jak ma być zamontowane więc tak są to dwa pomieszczenia jedno pokój z aneksem kuchennym o powierzchni 20 m kwadratowych ze stojakiem umieszczonym w rogu pokoju, w którym ma być zamontowana podkowa oraz nad który ma być zamontowany bojler o pojemności 120 litrów i naczynie wyrównawcze /jakiej pojemności?/ / wysokie pomieszczenie 3,40 m / drugi pokój o powierzchni 8 m kwadratowych w którym będzie kaloryfer ,odległość od stojaka do kaloryfera wynosi 9 metrów /tyle trzeba rury / , grzejąc tylko stojakiem ten drugi pokój był trochę nie dogrzany i zdecydowałem się tam na zamontowanie kaloryfera, a do tej pory wodę grzałem bojlerem elektrycznym który doprowadzał mnie do rozpaczy / rachunki /.....Proszę o pomoc w dobraniu średnicy rur do kaloryfera , czy musi być pompka żeby grzał ten kaloryfer ,jakie rury do bojlera ocynk czy miedź i tak w ogóle wskazówki co i jak oraz schemat ...podkowa jest zrobiona z blachy w kształcie litery " U "patrząc z góry o wymiarach jednego boku 20 cm wysoka 38 cm głęboka płaszcz około 3 cm drugi bok identyczny połączone rurką ...chyba trochę opisałem jeśli coś jeszcze trzeba wyjaśnić postaram się o opisać ...zrobił bym rysunek ale nie wiem jak to się robi na kompie.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.