Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W moich poszukiwaniach najlepszego kociołka dla mojego domu, udało mi sie wczoraj zobaczyć Ling Combi M. Jest to nowy produkt tego producenta, więc pewnie nikt nie może powiedzieć jak się spisuje w pracy. Kociołek wykonany jest naprawde solidnie, i byłby już mój gdyby nie zasobnik z prawej strony(a z lewej żona która hamuje moje zapędy przy wyborze kociołka :-) Chyba pierwszy w którym naprawdę można palić w sposób tradycyjny i automatyczny. Jak wiadomo Ling to jakość, za którą trzeba też zapłacić. Piecyk kosztuje ok 10 tys. wiec nie mało.Taurusa Gaur można kupić za ok. 7 tyś zł, także SAS w podobnej cenie. Ling ma konstrukcje żeliwną, więc ma to też swoje uzasadnienie w cenie. Ciekaw jestem waszego zdania, czy nie jest to zbyt wysoka różnica w stosunku ceny do jakości. Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Drobna poprawka

Nie ma kotła LING COMBI M:D - tak w ramach szczegółów

LING COMBI -żeliwny z palnikiem retortowym

LING M - z żeliwnym wymiennikiem i palnikiem tłokowym

Bardzo podobne do siebie ale jest ta drobna różnica.

Pozdrawiam

Opublikowano

Bardzo fajny ten kocioł Ling M, ja też się zastanawiam nad wyborem pomiędzy Ling M, a Ling Combi (nie wiem który lepszy) oraz kotłem Hef U Pellets 25kw (ale na temat tego pieca nikt się specjalnie nie wypowiada)....

I ot dylemat, człowiek chce zamontować najlepsze możliwe rozwiązanie (wielopaliwowe), ale żeby się zdecydować to już z tym gorzej.

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzisiaj dowiedziałem się u dystrybutora w Żorach, że ling M jeszcze jest dopracowywany i nie mają go w ofercie.Więc pozostaje mi poczekać, albo wybrać coś na ekogroszek. Jutro jadę do Lublińca zobaczyć kociołki firmy Hef. Póki co obstaję przy Klimoszu, czy słusznie....?

Opublikowano

Czy w ling duo jest już w standardzie sterowanie siłownikiem,czy jest to opcja za dopłatą ? Mam już zawór 4d z siłownikiem i sterownikiem estyma. Zastanawiam się też nad obrotową retortą. Myle o mieszniu groszku z miałem.