dudus1234 Opublikowano 8 Października 2014 #1 Opublikowano 8 Października 2014 Witam. Posiadam w łazience dwa grzejniki w tym jeden to drabinka zasilana od dołu . Oba grzejniki mają juz ok. 10 lat i są zamontowane na głowicach danfoss z termostatami i głowicami odcinającymi powrotnymi na śrubę imbus. Problem polega na tym że pierwszy grzejnik metalowy panelowy KERMI grzeje mocno gdzie drabinka w tym samym czasie jest tylko lekko ciepła.Różnica jest duża. Ciepło na drabince rozkłada sie raczej równomiernie na całej powierzchni. Głowica wejsciowa z termostatem do drabinki jest gorąca a tuż za nią sam grzejnik ma dużo mniejszą temperaturę. Napisze co wczoraj próbowałem wyeliminować. Drabinka jest odpowietrzona . Odpowietrznik na górze nie puszcza powietrza a odrazu jest woda. W głowicy wejściowej : odkręciłem termostat a na samej głowicy wejściowej ustawiłem pierścień wstępnej regulacji w pozycji N. poruszałem wystającym trzpieniem popuściłem śrubunek między głowicą a grzejnikiem - leciała tylko woda zero powietrza W głowicy powrotnej : odkręciłem śrube imbusem na max aż po przesadzeniu poszło sporo czarnawej wody z instalacji. popuściłem śrubunek między głowicą a grzejnikiem - leciała tylko woda zero powietrza I tu zdurniałem . Co może być przyczyną ? Może ściągnąć drabinkę z instalacji i ją dobrze przepłukać z tego czarnego syfu co wyleciał z gowicy powrotnej ? Instalacje zasila piec na ekogroszek i pompa C.O Grundfos Alpha2 25-60
Gość Visitor1230 Opublikowano 8 Października 2014 #2 Opublikowano 8 Października 2014 Zakrec termostat i odcinajacy na zwyklym grzejniku. Wtedy zobacz czy drabina grzeje czy nie.
liban Opublikowano 8 Października 2014 #3 Opublikowano 8 Października 2014 U mnie była podobna sytuacja... moja drabinka też mała swoje lata..ale płukanie nic nie dało.... w środku była tak zjedzona przez rdze że pewnie urwał się jakiś większy kawałek i blokował przepływ... Płukałem,płukałem i nic, na złom.... Spróbuj przepłukać.... oczywiście mówię o stalowej drabince....
dudus1234 Opublikowano 8 Października 2014 Autor #4 Opublikowano 8 Października 2014 Sprawdzę zakręcenie sąsiedniego grzejnika w łazience. A jutro porządnie pod ciśnieniem przepłukam drabinkę. Nie chcę spuszczać wody z instalacji więc zakręcę zawory wejsciowy i powrotny. Mogę później uzupełnić wodę w drabince dolewając ją poprzez otwary górny korek. Lub dopuszczając nowej wody do instalacji przy wystudzonym piecu.
dudus1234 Opublikowano 9 Października 2014 Autor #5 Opublikowano 9 Października 2014 Zdemontowałem drabinke i dokładnie ją przepłukałem pod dużym ciśnieniem . Pełno czarnego osadu wyleciało z środka. Sprwadziłem odrazu czy głowica wejściowa podaje wodę do grzejnika. Nałożyłem przekrojoną butelkę a od spodu garnek. Odkręciłem głowicę termostatyczną i piękna fontanna powstała. To samo było na głowicy powrotnej też ładnie tryskało. Zamontowałem grzejnik spowrotem . Uzupełniłem wodę od góry (odkręciłem takie dwa korki a w jednym z nich jest odpowietrznik) . Rozbujałem piecyk i nagrzałem instalacje C.O. Jest trochę lepiej. Ale dalej jest spora różnica miedzy dwoma grzejnikami w łazience. Zwykły blaszany panelowy prawie parzy w dłoń a drabinka jest gorąca ale nie szczypie tak po łapach. Zakręciłem całkiem jeden grzejnik na termostacie i powrocie ale wcale na drabince nie skoczyła temperatura. Przy płukaniu zdemontowanej drabinki zrobiłem test : wpuściłem wężykiem od prysznica do środka gorącą wodę i po chwili cała drabinka zrobiła się tak samo gorąca. Nie wiem już o co chodzi . Może głowica wejściowa za słabo wpuszcza wodę ? Spróbować dopuścić nowej wody do instalacji w celu zwiekszenia ciśnienia w rurach ? Wejściowa woda do drabinki jest wpuszczona od dołu i musi wymieszać się w pionie do góry a ma ona 1 m wysokości. Gdzie w blaszaku panelowym wejście jest od góry a powrót od dołu. Pompa C.O przy piecu daje radę bo mam jeszcze grzejnik wyżej na strychu i grzeje on jak szalony. Macie jakieś pomysły ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.