robertnet Opublikowano 24 Sierpnia 2014 #1 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Czy warto zainteresować się zakupem kotła z programu: "Modernizacja indywidualnych kotłowni przez osoby fizyczne” ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie w 2014 roku" https://www.wfosigw.pl/strefa-beneficjenta/programy-2014-osoby-fizyczne - regulamin pkt 7.2 mówi, o Kryterium zastosowanej technologii: "3) wymiana pieca gazowego, olejowego lub opalanego biomasą na źródło o wyższej niż dotychczas sprawności wytwarzania ciepła ( z wyłączeniem montażu pieca na węgiel lub eko – groszek) – 3 pkt. " mam stary piec bez żadnych sterowników, nadmuchów i przymierzam się do wymiany na taki z podajnikiem. Co prawda jest tu mowa o kotłach na biomasę (z wyłaczenim na ekogroszek) ale sa przecież kotły na biomasę i ekogroszek więc myślę, że kwalifikowałyby się do tego. Co myślicie o tym.
Gość mak Opublikowano 24 Sierpnia 2014 #2 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Kryterium jest jasne i raczej WFOŚ nie podzieli twojej koncepcji.
Cichewicz Opublikowano 1 Września 2014 #3 Opublikowano 1 Września 2014 Zobacz na stronie co podałeś, od razu wstrzymano nabór. Co do dotacji to generalnie obejmują one wymianę kotłów c.o na takie co mają emisję klasy 5 - czyli wg nowej normy najwyższą. Niestety faktycznie uruchomionych programów jak na lekarstwo. Obecnie są w Krakowie i Radomiu, które WYKLUCZAJĄ kotły na paliwo stałe zupełnie. Co jest naszym zdaniem pogwałceniem prawa i obecnie nasza firma dochodzi się z Urzędem Miasta oraz Sejmikem o nowelizacji uchwały. Na chwile obecną te uchwały całkowicie eliminują kotły c.o z rynku na korzyść ciepła sieciowego czy kotłów gazowych. Mam nadzieję, że uda się nam wygrać bo kolejne miasta z tego co wiemy chcą wprowadzać programy ale kopiowane na Krakowie i Radomiu. Oddzielnym tematem są PONE - czyli dotacje ale na kotły c.o retortowe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.